Pun Mesec – hladna, užarena skitnica

19 Aug 2013
5583 pregleda

Postoji nekoliko racionalnih objašnjenja za uticaj Meseca na ljude. Njegovo ponašanje kroz ljudsku istoriju naziva se transilvanijski ili Lunarni efekat, a mistične pojave vezane za Mesec čine samu srž narodnih verovanja, paganskih običaja, alhemije i psihologije.

Pun Mesec – hladna, užarena skitnica

Ono što je neoboriva činjenica, jeste da Mesec ima veliki uticaj na ljude. Pun Mesec je i večita inspiracija mnogih umetnika, pesnika, slikara, kompozitora. Jedan od najsjajnijih primera je Mesečeva Sonata koju je komponovao Ludwig van Beethoven.

Da li pun Mesec utiče na kvalitet sna ?

„Postoji toliko snažno ukorenjena povezanost sa punim Mesecom u kulturi i običajima, da uopšte ne iznenađuje činjenica da ima i realnog efekta. To je jedna od onih narodnih priča za koje uvek sumnjate da imaju koren u istini“, rekao je Stenli. „Sada je, ipak, na nauci da objasni šta je tačno uzrok poremećaja u spavanju kada je pun Mesec.“

Pun Mesec može negativno uticati na kvalitet sna, ukazuju istraživanja švajcarskih naučnika. Naučnici Univerziteta u Bazelu sproveli su istraživanje u kome je učestvovalo 33 ispitanika kojima su san kontrolisali u laboratorijskim uslovima i u potpunom zatamnjenom prostoru. Nalazi ove studije objavljeni su u stručnom časopisu "Current Biology".

Istraživanje je pokazalo da je u noćima punog Meseca ispitanicima trebalo više vremena da bi utonuli u san. San im je tada bio kraći i isprekidan, a i teže su ulazili u fazu dubokog sna. Kod učesnika istraživanja je u noćima punog Meseca zabeleženo i smanjenje nivoa hormona melatonina, koji je povezan s funkcionisanjem takozvanog unutrašnjeg sata organizma. Do smanjenja nivoa melatonina dolazi zbog promena u izloženosti svetlosti tokom dana i noći.

Etnoastronomija je naučna disciplina koja izučava prisustvo astronomije u narodnom stvaralaštvu. Uz pomoć nje se saznaje koliko je narod u prošlosti poznavao i pratio astronomske pojave, kako ih je objašnjavao i koliko su ta objašnjenja u skladu sa danas u nauci prihvaćenim. Zanimljiva činjenica je ta da nebeska tela, po verovanju, ne smeju da se psuju i proklinju jer su ona Božije delo. Ako se ona psuju ili proklinju, veruje se da se tada zlo vrati. Zbog toga skoro niko nije naveo kletve u kojima se pominju nebeska tela. Zato postoje lepe izreke i želje vezane za njih. Na primer: “Poljubio te Mesec”.

Narodna verovanja i običaji vezani za pun Mesec :

Sve do danas, ispričane su mnoge priče i legende u vezi sa pomračenjem i običajima vezanim za određene faze Meseca. Neke od tih priča su i sledeće: Mesec je nastao od Sunčevog zraka, a po drugom, Mesec je Sunčev brat.

Po jednoj priči na Mesecu se vidi orač koji ore. Druga kaže da je tamo oslikano gumno na kome se odvija vršidba žita, na kojoj je brat brata slučajno udario lopatom. Postoji i priča da se na Mesecu vidi čovek koji u ruci drži kamen. Jedna priča koja je zabeležena odnosi se na biblijske likove. Ona kaže da je na Mesecu naslikano bratoubistvo Avelja, koga je ubio Kain. Za sve ove priče karakteristično je objašnjenje zašto se one nalaze na Mesecu: Bog ih je stavio tamo da bi bile upozorenje ljudima. Primećuje se sličnost i povezanost između svih legendi vezanih za šare na Mesecu. To su verovatno sve delovi priče o bratoubistvu iz Biblije. Povezane u celinu one daju biblijsku priču – Avelj radi na svom imanju (vršidba), kada dolazi Kain i ubija ga (čovek koji drži kamen; brat udara brata lopatom).

Postoji još nekoliko priča o tome šta se vidi na Mesecu. Negde kažu da se vidi čovek koji je zamahnuo lopatom na ženu, dok se negde veruje da se na Mesecu vidi čovek koji pali slamu. On je, po ovoj priči, kum koji je od kuma ukrao slamu i prosipao je usput, pa je nastala Kumova slama. Bog ga je stavio na Mesec kao upozorenje ljudima.

Za Mesec su vezani i neki načini za prognoziranje vremena. Ako se vidi “ograda” oko Meseca, doći će do pogoršanja vremena, kao i kad je Mesec crvene boje.

Pomračenje Meseca predstavlja loš predznak. Može doći do smrti vladara, do izbijanja rata, do neke prirodne katastrofe ili epidemije. Negde se pominje kao loš predznak uopšte, a negde kao loš predznak za protivnike srpskog naroda ili za vladara naroda protivnika Srba. Ovo je verovatno posledica ropstva pod Turcima, jer je simbol muslimana polumesec. U prošlosti se, verovatno, pomračenje Meseca tumačilo kao predznak sloma Otomanske imperije. Kasnije je ovaj simbol uopšten na sve neprijatelje srpskog naroda, što je, verovatno, posledica čestih ratova.

Običaji koji su vezani za faze Meseca mogu se podeliti na običaje vezane za pun Mesec i običaje vezane za mlad Mesec. Za vreme mladog Meseca valja započinjati poslove. Tada valja seći drva, klati stoku, šišati ovce, beleti tkaninu, prati rublje ili sejati.

Pun Mesec nije povoljan za započinjanje nekih poslova. To je zato što on, po verovanju, pomaže u razmnožavanje štetočina. Tako, ako se poseku drva na pun Mesec, razmnožiće se žižak i uništiti drva; ako se zakolje stoka, meso će se brzo ucrvljati; ako se opere ili izbeli tkanina, ubrzo će se pokidati... Ako neko nije dobrog zdravlja, ne treba da gleda u pun Mesec. Za pun Mesec vezani su i obredi vračanja i skidanja bradavica. U narodu je poznata pojava mesečarenja i vezuje se za ljude koji hodaju u snu za vreme punog Meseca.

Ovim verovanjima se danas ne pridaje veliki značaj kao u prošlosti, što je posledica velike dostupnosti informacija i obrazovanja populacije. Životni odgovori se sve čećše crpe iz realnih naučnih objašnjenja, a ona kažu da temperatura na Mesecu varira od -80 u hladu do + 90 stepeni na Suncu. Bez Sunca, bio bi to samo još jedan prašnjavi kamen.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru