Pšenica, obavezan ukras božićne trpeze

25 Dec 2013
Autor Tea
26534 pregleda

Praznično božićno raspoloženje kod pravoslavaca počinje još od Nikoljdana. Tada se priprema i obavezan ukras na božićnoj trpezi - mlada pšenica, koja simbolizuje plodnu godinu. Da bi ona uspela da proklija i ozeleni do Božića, pravi je trenutak da je posadite.

Pšenica, obavezan ukras božićne trpeze

Božić se slavi u znak sećanja na dan rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg. Kako je to praznik rađanja novog života, on je kod nas prožet najlepšim verskim običajima i obredima. Pored badnjaka, česnice koja se lomi i kandila koje gori do Bogojavljanja, na trpezi je obavezno i Božićno žito. Prema verovanju, ono pokazuje koliko će naredna godina biti berićetna, a svetlost sveće ili kandila koja probija put kroz zelenilo pšenice obasjava dom domaćina u narednoj godini životnošću, srećom i toplinom.

Kako posaditi božićnu pšenicu?

  • Plitku posudu prekrijte vlažnom salvetom, a potom na nju poređajte zrna pšenice tako da je celu prekriju.
  • Posudu ostavite na sobnoj temperaturi na svetlom mestu.
  • Ukoliko želite, možete na sredini postaviti čašicu za sveću, a zrna pšenice poređati okolo.
  • Pšenicu prekrijte pamučnom mokrom tkaninom kako bi zrna ravnomerno bubrila sve dok se ne pojave prve klice, a onda je otkrijte kako bi nesmetano mogla da raste.
  • Svakodnevno je ravnomerno prskajte vodom 4-5 puta dnevno.
  • Izraslu pšenicu, pre nego što je stavite na sto, možete makazama ošišati kako bi bila lepša i urednija.
  • Postavite sveću u sredinu, a potom okolo vežite crvenom mašnom koja simbolizuje radost.

Saveti:

  • Nemojte na dno posude da stavite mnogo zrna, dovoljan je jedan red pšenice. Ukoliko je previše gusto, klica će tražiti svoj put nepravilno pa neće izgledati lepo.
  • Pšenica ne treba da stoji u blizini peći ili radijatora. Najbolje raste na sobnoj temperaturi blizu prozora.
  • Ne zalivajte preterano, u posudi ne treba da se zadržava voda. Najbolje je samo često, ali ravnomerno prskati.

Prema narodnom verovanju, smisao ovog običaja je da se umoli Bog da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina, uz molitvenu zdravicu na dan Božića:

Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovome domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru