Praznik nad praznicima

20 Apr 2014
Autor Tea
757 pregleda

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Uskrs, praznik nad praznicima koji simboliše pobedu vere nad smrću kroz Hristovo vaskrsnuće. Danas se tradicionalno pozdravlja “Hristos voskrese” i otpozdravlja “Vaistinu voskrese!”

Praznik nad praznicima

Nekada je proslavljanje Uskrsa bilo povezano sa verovanjem u snagu prirode i buđenje vegetacije. Domaćice su u ranim jutarnjim časovima mesile kolač u koji su stavljale 3 crvena jaja, a radi zdravlja svaki član domaćinstva se umivao vodom u kojoj je crveno jaje.

Mada se praksa ukrašavanja jaja razvila do savršenstva, poseban značaj ima prvo ofarbano jaje, koje je po pravilu crvene boje a simboliše prolivenu krv Hristovu. Ono se naziva čuvarkuća i čuva se pored ikone krsne slave sve do narednog Uskrsa. U našoj narodnoj religiji jaje je predstavljalo simbol života, a kako se verovalo da utiče na plodnost, često se prilikom sejanja u prvu brazdu stavljalo jaje.

Uskrs se najčešće slavi porodičnim okupljanjem uz trpezu jer zajedničko obedovanje učvršćuje zajednicu, kao sto je Hristos to sa nama učinio kroz hleb i vino.

Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su uskršnja jaja. Farbano jaje simboliše skriveni život iz koga se rađa novi. Hristovo vaskrsenje označava vaskrsnuće svih ljudi, odnosno konačnu pobedu smrti, zbog čega se kaže da je danas praznik nad praznicima.

HRISTOS VOSKRESE!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru