Počinje mesec Ramazana

09 Jul 2013
660 pregleda

Danas za sve vernike muslimanske verosipovesti počinje Ramazan, strogi tridesetodnevni post koji slavi mesec kad se poslaniku Muhammedu objavila sveta knjiga Kur'an. Ramazan predstavlja jedan od pet stubova Islama i dok traje vernicima je od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje hrane i pića. Kao i svaki verski post, podrazumeva i uzdržavanje od grešnih misli, loših dela i svih vrsta poroka.

Od vernika se očekuje da naročito u ovo vreme slede učenje Muhammeda, razvijaju što bolje međuljudske odnose i paze na čistoću misli i dela. Post se prekida svake večeri nakon zalaska sunca, kada se uz iftar (svečani obrok) okuplja porodica i prijatelji na zajedničkom druženju.

Držeći Ramazansku poslanicu, muftija Vojvodine i imam beogradske Bajrakli džamije, Mustafa Jusufspahić, pozdravio je vernike rečima:

"Ramazan je prilika da učimo i da shvatimo da nam Bog daje mnoge šanse da nam grehe oprosti. Prilika je da ojačamo svoj karakter, da nas post oplemeni, da saosetimo sa onima kojima je pomoć potrebna, da dušu omekšamo, da se očistimo od mržnje i pakosti, pohlepe i oholosti, da dušu operemo od greha i pokvarenosti"

Efendija Jusufspahić podsetio je vernike da ne zaborave ljude koji su slabi i nemoćni, i koji zavise od tuđe pomoći i istakao da vreme Ramazana treba da probudi najdublja osećanja samilosti, saosećanja i ljubavi.

"Molim uzvišenog Stvoritelja da naše molitve u nama ojačaju volju za istinom, pravdom i međusobnim poverenjem. Osnaži nas da možemo da praštamo onima koji su prema nama nepravedni bili, kao i da oproste zatražimo za nepravdu koju učinismo drugima"

Za ovaj veliki praznik, pripreme traju cele godine. Sređuju se kuće i džamije, a domaćini pripremaju svečane i bogate večere za porodicu i prijatelje koje tokom ovog meseca često goste. Ramazanske mubarek noći su noći druženja i zbližavanja, a običaj pripreme za Ramazan je opisan i u staroj izreci „Po svu godi­nu treba ostavljati po krunu za Kurbana, a po forintu za Ramazana.“

Ramazanski post se završava na kraju meseca Ramazana, praznikom koji se zove Ramazanski Bajram. Taj dan je posvećen druženju sa prijateljima i sećanju na preminule pretke kada se posećuju njihovi mezarovi (grobovi).

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru