Vaskršnji post (II) - Pačista nedelja

25 Mar 2013
1556 pregleda

Ova nedelja je posvećena sv. Grigoriju Palami, vizantijskom teologu, atoskom monahu, arhiepiskopu solunskom i čudotvorcu. (+1368.), vođi isihasta.

Vaskršnji post (II) - Pačista nedelja

Isihasti smatraju da se sabranošću, tihovanjem i usrdnom molitvom može doživeti i ugledati božanska svetlost, kao što su to doživeli sveti apostoli pri preobraženju Hristovom na Tavoru. Isihazam (gr: ησυχια hesihia - mirovanje, tihovanje, ćutanje) je molitvena tradicija u Pravoslavlju, koju upražnjavaju monasi isihaste (gr: Ἡσυχαστής hesihastes). Ovaj način duhovnog života je pretežno zastupljen na Svetoj Gori, a proširio se sa Sinaja. Isihaizam predstavlja potpuno okretanje unutrašnjosti čoveka, ujedinjenoj sa punoćom crkvenog života.

Njega Crkva naziva svetilnikom Pravoslavlja, utvrđenjem i učiteljem, dobrotom monaha, solunskom pohvalom i organom premudrosti. Njegova dela ulaze u najmudriju bogoslovsku literaturu. Govorio je da "onima koji žele da se potpuno predaju molitvenoj samoći, ne samo što im je neugodno razgovaranje i opštenje sa mnoštvom ljudi nego i sa onima koji žive na isti način kao i oni. To biva zato što se time prekida stalni i omiljeni razgovor sa Bogom, a sabranost uma, kojom se odlikuje unutarnji i istinski monah, razbija na dva dela a ponekad i na više delova. " Mošti mu počivaju u Solunu,u crkvi nazvanoj po njegovom imenu i smatraju se čudotvornim.

U ovoj sedmici, obeležavamo i spomen na 135 ugodnika Božjih, koji su se podvizavali u Kijevo-pečerskom manastiru, a sve to da bi se vernici koji poste učvrstili u podvigu posta, razmatrajući žitija ovih podvižnika, koji su nam ostavili primer.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru