Predstava „Plakar” u Centru za kulturnu dekontaminaciju

08 Jun 2015
333 pregleda

Prepuna sala CZKd-a je sinoć gromoglasnim aplauzom pozdravila članove Studija glume Sandre Rodić Janković, koji su svojim talentom i glumačkim šarmom potpuno osvojili publiku, a predstavu „Plakar” uvrstili u još jednu u nizu uspeha kojima ovaj studio glume može da se pohvali.

Predstava „Plakar” u Centru za kulturnu dekontaminaciju

Bazirana na sukobljenom odnosu hetero i homo orijentisane populacije kod nas, ova predstava se na duhovit način bavi pitanjem predrasude: „Gej je ok, ali ne u mom dvorištu”, koja nas baca daleko od prihvatanja raznolikosti, ali koja junake ove komedije lako dovodi do manipulacije koja prerasta u komediju apsurda.

Rađena po motivima francuskog filma „Le Placard” Fransisa Vebera, ova predstava u centar stavlja Časlava, malog, neprimetnog čoveka koji dobija otkaz u firmi „Sigurex” čija je glavna delatnost proizvodnja prezervativa. Od samoubistva ga spašavaju komšije, koje mu nude rešenje kako da, ne samo sačuva posao, već i „izađe iz plakara”. Plasiranje informacije, makar ona bila i netačna, Časlavu će iz korena promeniti život. Mada je on ostao isti, promenilo se ono kako ga drugi vide.

Autorski tim Vesna Dubak Lukić (scenski pokret), Ivana Adžić (asistent reditelja) i Sandra Rodić Janković (reditelj) je kombinujući komediju karaktera i komediju intrige postavio dilemu do koje mere može jedna ista inforamcija u zavisnosti od vremena u kojem se plasira i uvreženog trenda „mišljenja” koje je podobno, pa kao takvo „podeljeno svima da nauče”, da promeni nečiji život? Smeštena u sadašnji trenutak i prožeta zapletom koji pruža jedan drugačiji pogled na homofobiju, to jednoumlje u ovoj predstavi poprima sasvim drugi tok.

Mada svojom stvaralačkom energijom ima za cilj podsticaj u stvaranju pre svega komunikativnih mladih ličnosti koji će bez obzira na to kojom će se profesijom baviti u budućnosti, naučiti da budu dobri, kreativni i samouvereni ljudi, ovaj studio glume se danas može pohvaliti brojnim glumcima koje je iznedrio tokom svog dvadesetogodišnjeg postojanja.

Svoje prve glumačke aplauze su u njemu godinama nizali Ivan Mihailović, Aleksandar Radojčić, Strahinja Blažić, Marko Grabež, Branko Janković, Nikola Malbaša, Katarina Dimitrijević, Mia Radovanović, a sinoć su se na premijeri predstave Plakar podsetili kako je to bilo kada su i oni počinjali.

Poruka koju su mlađoj generaciji uputili na kraju predstave je bila: Bravo, izašli ste iz plakara!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru