Vaskršnji post (V) - Gluvna nedelja

15 Apr 2013
5001 pregleda

GLUVNA NEDELjA ili GLUVA NEDELjA (grč: Ε' Κυριακή των Νηστειών); Peta nedelja Vaskršnjeg posta, koja je naziv dobila po tome što se uveliko i daleko ušlo, u gluvno vreme posta.

Vaskršnji post (V) - Gluvna nedelja

Peta nedelja časnog posta je nedelja u kojoj pravoslavni hrišćani proslavljaju sv. Mariju Egipćanku. Svojim podvigom ona ukazuje da za svakog ima nade, ukoliko se za svoje grehe na vreme pokaje. Marija Egipćanka je živela razvratno, ali se dogodilo nešto što ju je odvratilo od takvog života i navelo je da ode u pustinju. Tamo je, daleko od ljudskih očiju, potpuno sama, u najstrožem postu i podvigu, boreći se sa strašnim iskušenjima provela mnoge decenije i okajala svoje grehe. Gospod ju je za to nagradio vencem svetiteljstva.

„Čuvši da je Spasitelj u Simonovom domu, grešnica je došla i donela alavastar mira. Stavši kod nogu Gospoda, počela je da plače i da svojim suzama omiva Njegove noge, otirući ih svojom kosom, celivajući i pomazujući ih mirom (Lk.7,30-39). Ona ništa ne govori, već samo dela, svojim ponašanjem pokazujući najnežniju ljubav prema Gospodu. Zato je i bilo rečeno za nju: Opraštaju joj se gresi jer je veliku ljubav imala. O, kad bi i mi manje govorili, a više radili i svojim delima pokazivali svoju ljubav prema Gospodu! Reći ćeš: "Kad bi On sam bio tu, ja bih odmah bio gotov da sve učinim za Njega". Pa? On i jeste tu nevidljivo svojom Ličnošću, a vidljivo u svim Hrišćanima, najviše u onima koji traže pomoć. Nevidljivog Gospoda sa ljubavlju pomazuj umno-srdačnom molitvom, a za vidljivog čini sve što ti je moguće putem pomaganja potrebitima. Tako ćeš delati za Boga“. (Sv.Teofan Zatvornik)

Himne službi ove nedelje napisali su: Sofronije Jerusalimski, Andrej Kritski, Josif i Teodor Studit. „Da ljudi ne bi bili lenjivi prema duhovnim podvizima“, Crkva tokom tri dana pete sedmice: četvrtak, subotu i u nedelju, pruža vernima naročite podsticaje ka podvizima blagočašća.

U sredu pete sedmice na večernjem, koje se odnosi na četvrtak, pored običnih stihira na „Gospodi vozvah“, pevaju se i 24 pokajne stihire Velikog kanona koji je napisao sveti Andrej Kritski. Sve stihire imaju završetak: „Gospode, pre nego što poginem, spasi me“!

U četvrtak pete sedmice na jutrenju se čita ceo Veliki kanon svetoga Andreja Kritskog i Žitije prepodobne naše Marije Egipćanke (V-VI v.). Žitije prepodobne Marije napisao je sveti Sofronije, Patrijarh jerusalimski (638-644).

Subota pete sedmice zove se Subota Akatista, a sama služba dobila je naziv „Pohvale Presvetoj Bogorodici“. Tog dana na jutrenju se čita Akatist Presvetoj Bogorodici, u spomen na izbavljenje Konstantinopolja u dane posta od napada tuđina u VII veku. To je prvi akatist koji je sastavljen u VII veku, a na osnovu još starijih kondaka, u kojima su opevani događaji Rođenja Gospoda Isusa Hrista i Blagovesti Presvetoj Bogorodici.

U ovu nedelju se ne rade veliki poslovi, ne odlazi na put, ne tera stoka na pašu, ne gradi ništa, čak se ni na mobu ne ide. U ovu nedelju se ne svira, ne igra i ne peva, pa naziv Gluvna (gluva) nedelja i odatle dolazi.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru