„Pop Ćira i pop Spira“ u Malom pozorištu „Duško Radović“

19 Mar 2015
Autor Tea
937 pregleda

Nakon povratka u svoju rekonstruisanu zgradu na Tašmajdanu, u duhu komičnog poetskog realizma, predstavom „Pop Ćira i pop Spira“ u režiji Jovice Pavića Malo pozorište „Duško Radović” je i premijerno otvorilo vrata svojoj publici.

„Pop Ćira i pop Spira“ u Malom pozorištu „Duško Radović“

Inicirajući večitu temu zaljubljenosti u odrastanju, mladalačkog zanosa, snova i ideala, koju prati neizbežan sukob ambicioznih majki i konvencija društva koje podrazumeva provincijska sredina, Malo pozorište „Duško Radović” je na svoj repertoar posle dugo vremena stavilo predstavu koja je rađena po delu koje je obavezna školska lektira, a sa kojom ponosno dočekuje svoju publiku. Nakon što pročitaju najpopularnije delo Stevana Sremca, naši „sedmaci” mogu da uživaju i u spektakularnoj predstavi u izvođenju ansambla ovog pozorišta.

Tematski vezana za vojvođansku sredinu u kojoj se često čuje i mađaraski dijalekt, sama predstava je zadržala izvorno korišćene piščeve provincijalizme, anarhizme i varvarizme, što u vrcavoj igri reči ovoj komediji daje poseban pečat.

U ovoj romatičnoj komediji, dve popovske kuće žive u idili, do trenutka kada u njihov život ulazi mladoženja iz snova, gradski učitelj Pera. Dramaturg Mila Mašović – Nikolić se nije bavila političkim dešavanjima koja prate epohu o kojoj Sremac piše, već je fokus dešavanja smestila u odnos mladih i zaljubljenih, koji ne pridajući važnost svađama odraslih uspevaju da se izbore za svoj san.

Mada je Sremac „Pop Ćiru i pop Spiru” napisao na osnovu anegdote o svađi i tuči dva popa, koju je čuo od svog ujaka Jovana Đorđevića, vreme u koje je smestio radnju se poklapa sa vremenom koje je on kao dečak proveo u rodnoj Bačkoj, pa se za ovo delo može reći da je „jedna velika knjiga detinjstva”.

Pomerivši likove ka poetskom realizmu, Jovica Pavić je moderan duh današnjice vešto uspeo da stavi u stil Sremčeve epohe, a raskošni kostimi Milice Grbić Komazec, scenografija Ljubice Milanović koja naginje naivi, stilizovana muzika Vlade Petričevića i brilijantan ansambl Malog pozorišta „Duško Radović” su pomogli da, iako je u osnovi rađena za odraslu publiku, ovu predstavu burnim aplauzima nagrađuju i tinejdžeri.

Predstava „Pop Ćira i pop Spira” je u prepunoj sali Malog pozorišta „Duško Radović” premijerno izvedena 14. marta. Zbog velikog interesovanja planirana je i druga premijerna izvedba, koja je zbog tragedije koja se dogodila u našoj zemlji pomerena za sutra, 20. marta, sa početkom u 20h.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru