Pesma leda i vatre

12 Jul 2012
Autor Sehel
193 pregleda

Za sve ljubitelje epske fantastike, za one koji su odrasli na Tolkinovom Gospodaru prstena i za one koji ne vole ovaj zanr, preporučujem Martinovu seriju od, za sada, pet knjiga Pesme leda i vatre : Game of Thrones ( Igra za prestol), Clash of Kings (Sudar kraljeva), Storm of Swords (Oluja maceva), Feast for Crows (Gozba za vrane) i poslednja za sada izdata, Dance with Dragons (Ples sa zmajevima).

Pesma leda i vatre

Zašto sam rekla da preporučujem knjigu i onima koji ne vole ovaj žanr? Zato što je ovo sve samo ne klasicna epska fantastika, zato što ovo mogu biti i stvarni istorijski događaji ili dobar istorijski triler. Ovde nemate, kao kod Tolkina, crno-belo obojene ličnosti (dobri i lepi elfovi protiv ruznih orki), nema ni čarobnih ogrtača ili čarobnjaka koji će u poslednjem trenutku da spasi vaš omiljeni lik. Magije ima tek toliko da bi vam zagolicala maštu i ostavila prostor za neke buduće događaje.

Martin svoje likove opisuje potpuno nepristrasno, ne postoje apsolutno pozitivni ili negativni junaci. U pitanju su muškarci i žene sa svim svojim slabostima i manama. On se, takođe, ne libi da ubije neke od 'glavnih ličnosti' , tako da nikada ne znate za sigurno ko će preživeti do sledeće knjige ili sledeceg poglavlja, i na taj način odrzava tenziju i strepnju za neki od vaših omiljenih likova. Kazem 'vaših' jer sam Martin ih nema, on je samo nepristrasan zapisivač događaja u tom izmišljenom svetu.

Radnja se dešava u izmišljenom svetu gde leto traje nekoliko desetina godina i donosi izobilje, a zima bedu i strah. Smena vlasti na prestolu budi ambicije i donosi spletke, zakulisane radnje i ubistva oko prestola sve dok se sedam ujedinjenih kraljsevstva ne razjedine i ne zaratuju medju sobom. Velike porodice kao Baratheon, Lanister, Stark, Targaryen, u borbi za tron, ne biraju sredstva, niti su im bitne zrtve oko njih.

Svaka od ovih pet knjiga ima oko 1000 stanica, a ja vam obećavam 5000 stanica uživanja. HBO je snimio i seriju po prve dve knjige, ali kao i kod Tolkina, prvo pročitajte pa posle pogledajte jer vaša mašta uvek može bolje od rediteljeve.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
SpaZz, 24 Jul 2012

U potpunosti se slažem da je serijal odličan, pogledala sam prve 2 sezone tv serije i sad čekam 2013. da izađe 3. sezona. Knjige nisam nažalost još čitala, ali budem definitivno jer me serije oduševila i zarazila, a mogu mislit šta će onda tek bit sa knjigom :)

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru