Otkrivena tajna muške dugovječnosti!

25 Sep 2012
Autor nyxter
569 pregleda

Proučavajući povijest, južnokorejski stručnjaci došli su do ključnog faktora zbog kojeg žene žive duže od muškaraca– testosterona. Naime, ustanovili su da se eunusi živjeli znatno duže od nekastriranih muškaraca.

Otkrivena tajna muške dugovječnosti!

Do ovog otkrića došli su proučavanjem podataka o životnom vijeku plemića korejske dinastije Joseon kroz pet stoljeća– od kraja 14. do početka 20. stoljeća. Dok je većini muškaraca iz kraljevske i drugih plemićkih porodica životni vijek bio oko 50 godina, eunusi aristokratskog porijekla živjeli su u prosjeku 70-ak godina.

Vođa studije Kjung Džin Min smatra da je razlog za duži životni vijek eunuha taj što im je uklonjen izvor muškog hormona– testosteron, za koji se zna da povećava rizik od koronarnih bolesti i smanjuje efikasnost imunološkog sustava kod muškaraca.

Muškarci koji bi željeli produžiti životni vijek eventualno bi mogli razmotriti ideju o “terapijskoj redukciji testosterona”– kaže Kjung Džin. Ipak, on smatra da je još uvijek rano za takve intervencije, između ostalog zbog toga što se ne zna da li bi učinak naknadnog smanjenja testosterona bio jednak onome kod nekadašnjih eunuha, koji su kastrirani još u ranom djetinjstvu.

Osim toga, s obzirom na značajno smanjenje seksualne želje zbog redukcije testosterona neki muškarci bi možda smatrali da produljenje života baš i nema smisla…

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru