Olovka protiv kamere

25 Jan 2013
Autor Mirjana
136 pregleda

Ben Heine, tridesetogodišnji Belgijanac, je slikar i karikaturista. Diplomirao je žurnalistiku u Briselu, i magistrirao na tezi „Ograničenja slobode govora u političkim karikaturama“. Nakon što je pretrpeo brojne pritiske javnosti vezane za svoje karikature u kojima je pokazao izrazito kritički stav u vezi sa situacijom na Bliskom istoku, on se 2009. godine povukao iz tog posla.

Olovka protiv kamere

Ideju da suprotstavi, a zapravo spoji, crtež i fotografiju dobio je 2010. godine. Tada je nastao projekat Pencil vs. Camera (Olovka protiv kamere) gde su pomešani crtež i fotografija, imaginacija i realnost, iluzija i hiperealizam. I pored naglašenih suprotnosti, ova dela odišu savršenim skladom i šalju poruku koja je nekad dramatična, nekad duhovita, a u svakom slučaju nosi zrno ironije koje je karakteristično za Heineove rane radove, dok se bavio političkom karikaturom. Njegovi modeli su uglavnom građevine, ljudi i životinje, a tema koja se proteže kroz većinu radova je ljubav i prijateljstvo.

Heineova umetnost predstavlja novu kreativnu tehniku koju kritičari smatraju za mešavinu stilova, najviše Pop Arta i Pointilizma. Za njega kažu da lagodno hoda između nekoliko umetničkih pravaca, ostavljajući vredne primerke umetničkih dela u svakom pravcu kojeg se dotakne. Ovom talentovanom Belgijancu predviđaju sjajnu umetničku karijeru.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru