Trening ili tortura?

26 Apr 2013
Autor Mirjana
565 pregleda

Pred mnogo dece u našem okruženju postavljaju se nerealni zahtevi, nahranjeni roditeljskim neuspesima i maskirani dobro poznatom „želim najbolje za svojedete” floskulom. Projekcija ličnih ciljeva i neostvarenih želja kroz decu nije samo naša specijalnost.

Trening ili tortura?

Pre škole u muzičku, posle škole na plivanje, pa na engleski i u školu glume. Vikendom na tenis. Sve zbog toga što ste upali u kolo „takotrebanja”, u koje su vas uvukli ostali roditelji, pedagozi, ili radoznalo dete nestrpljivo da proba sve na svetu. Ponekad i opravdan strah od „prepuštanja deteta ulici”. Takve, normalne haotičnosti, okolnosti vremenom urede. Dete se samo opredeli za ono što želi, vi mu odredite prioritete, ili jednostavno batalite sve i pošaljete ga da vozi rolere.

Nevolja je kada talentovano dete počnete da doživljavate kao ideju za biznis i šansu za beg iz prosečnosti.

Potresne fotografije iz škole Shichahai u Kini, jedne od 300 elitnih (ali i kontroverznih) državnih sportskih škola u toj zemlji, pre nekoliko godina su obišle svet zbog naročito surovog i spartanskog odnosa prema deci koja se u njima obrazuju. Većinu dece regrutuju u ove škole internatskog tipa oko šeste godine, gde se tokom prve godine procenjuje njihov potencijal. One koji prođu strogu selekciju, očekuje 12 godina intenzivnog treninga i psiho-fizičke torture, sa samo jednim ciljem - da se stigne do Olimpijskih igara. Šest dana nedeljno, ova deca pre podne idu u školu, a popodne imaju naporne četvoročasovne treninge. Roditelji nekih od njih su spremni da žrtvuju i nedelje i raspuste sa svojom decom, samo da bi se do zadatog cilja došlo što pre.

Država je ozbiljno uključena u ovaj projekat tako što roditeljima siromašne i talentovane dece lokalni sportski biroi obezbeđuju kuće i izdržavanje. Škola Shichahai je postala pravi inkubator za proizvodnju dobitnika olimpijskog zlata, pa se za tehnike rada u njoj zainteresovao i četvorostruki britanski šampion u veslanju, Sir Matthew Pinset, koji je nakon posete izneo potresne priče o tretmanu dece u ovom olimpijskom logoru. Njegovi izveštaji o deci koja plaču i trpe strahovite bolove tokom treninga, a koji su najčešće mnogo duži od propisana četiri sata, upotpunjena su svedočenjima da neki od trenera redovno fizički zlostavljaju učenike. Već u uzrastu od petnaest godina počinju da ih dopinguju velikim dozama hormona eritropoetina i testostrona.

Profesor Univerziteta u Šangaju Wu Yigang ističe da ove škole potenciraju isključivo sport, zbog čega mnogi sportisti ostaju na niskom nivou obrazovanja. Po nekim procenama, ostaju na nivou petog razreda. Kada deca napuste sportske škole, ona nisu sposobna ni za posao ni za nastavak školovanja, jer nemaju nikakva akademska znanja. Mnogi od njih postaju loše plaćeni fabrički radnici.

Kineski Sports Daily navodi da je oko 80% bivših sportista nezaposleno, i živi u uslovima ekstremnog siromaštva.

foto: Getty Images za Avaxnews

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru