Obucite ovog leta majicu koja govori sve jezike

26 Apr 2016
541 pregleda

Jednostavna majica koja na prednjoj strani ima oslikan veliki broj simbola povezanih sa potrebama, lokacijama i uslugama, stiže ovog leta kao pomoć svima koji vole da putuju na daleke destinacije, ali ne govore jezik država u koje idu.

Obucite ovog leta majicu koja govori sve jezike

Iako ulična pantomima može biti zabavna onima koji posmatraju izgubljenog turistu, od sad postoji bolji način da zatražite pomoć u pronalaženju prevoza, restorana, institucija, ili bilo čega što vam zatreba.

Prijatelji Džordž Horn i Florian Nast proputovali su 2013. godine dobar deo Azije. Našli su se u zabačenim azijskim selima u kojima je, po njihovim rečima, situacija bila „nula infrastrukture, nula turizma i par lokalaca”. Problemi sa kojima su se suočili u takvom okruženju inspirisali su ih da dve godine kasnije predstave Iconspeak majicu, odevni predmet koji nosi 40 različitih simbola nalik ikonicama popularnih aplikacija.

Ovaj način prevazilaženja jezičkih barijera, koji je moguće koristiti na bilo kojoj tački na svetu, savršen je upravo zbog svoje jednostavnosti.

„Nosio sam Iconspeak majicu u Norveškoj. Radi savršeno! Kada nekom postavite pitanje na ovaj način odgovor dobijate iznenađujuće brzo, jer ljudi već razmišljaju u određenom kontekstu. Ako prstom pokažete na autobus i sat dok stojite na sutobuskoj stanici, svako će logično zaključiti da pitate kada polazi sledeći autobus. To pitanje je samo rukama zaista teško postaviti” - rekao je Džordž Horn.

Iconspeak je dobar primer kako je rešenje komplikovanih problema nekad jednostavno do apsurda. Za ovaj „komunikator” nije vam potrebna ni internet veza ni skupi gedžeti, samo osmeh na licu i inovativno dekorisana obična pamučna majica.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru