Obrnuti govor

15 Sep 2012
Autor Kewa
798 pregleda
Obrnuti govor

Da li u našem govoru postoje neke tajne poruke koje normalno ne možemo da čujemo, osim da poslušamo govor u obrnutom smeru? Od pozadi. Ili je možda taj, takozvani fenomen, obična iluzija, još jedna od onih maštarija istraživača. Odgovora još nema, a i morate priznati da, ma koliko da ste liberalnih shvatanja, teško da je prihvatljivo.

U čemu je poenta? Zagovornici obrnutog govora "reverse speech" tvrde da u onome što svakodnevno govorimo postoji neko dublje značenje. Neko skriveno značenje, koje zapravo, govori naša podsvest. Da li pristalice ovakvog govora čuju samo ono što bi hteli da čuju ili tu ima nečega više? Australijski istraživač David John Oates, kome se pripisuje zasluga za otkrivanje obrnutog govora i koji je to promovisao u svojim knjigama i na raznim predavanjima, tvrdi da "reverse speech" nije ništa nenormalno. Da je to sasvim običan način komunikacije kod svakog čoveka koji se stiče rođenjem. Čak da deca, pre nego što progovore normalno, govore obrnuto, a to zapravo zvuči kao gugutanje. Prema njemu, govor ima dve različite, ali kompatibilne funkcije. Dok normalni govor imamo pod svojom kontrolom, govor unazad nije svestan, a tek oba načina iskazuju i svesnu i nesvesnu dinamiku psihe osobe. Po Oatesu, obrnuti govor je "govor istine", jer, kako on tvrdi, nesvesno otkriva prave namere i osećanja govornika. "Reverse speech" ne teče kao normalni govor. Kada se govor sluša unazad, tek na svakih 10-15 sekundi možemo da prepoznamo deliće obrnutog govora, u obliku kratkih fraza ili reči.

U članku "Reverse Speech Analysis", autorka Eve Frances Lorgen smatra kako bi ovaj fenomen bila dobra zamena za poligraf. Dokazi Naravno da Oates ima dosta dokaza na svome website-u. Većina primera su, što je i za očekivati, poznate ličnosti. Mnogi primeri su laki za razumevanje, međutim ostali zahtevaju malo više mašte. Tu se Oates potrudio da napiše ono što se čuje u pozadini, tako da vas već na taj način navodi da čujete ono čega možda ima, a možda i nema. Bez obzira na sve, popularizacija obrnutog govora je dovela dotle da se već koristi, recimo u državi Oregon, u krivičnim istragama, a da se rezultati predstavljaju zajedno sa DNK analizama. Da ne pominjem korišćenje u poslovnim pregovorima kao dobavljanje viška informacija. Koliko ima zagovornika, naravno da toliko ima i skeptika. U članku pod naslovom "Skeptična analiza obrnutog govora", autori Tom Byrne i Matthew Normand su opisali eksperiment sproveden od strane psihologa BF Skinnera, mašinom nazvanom "verbalni simulator". Simulator se sastojao od trake na kojoj su snimljeni slučajni samoglasnički zvuci, grupisani na način da ne proizvode apsolutno nikakve fonetske celine. Posle slušanja tih potpuno besmisleno raspoređenih zvukova unazad, ispitinici su "prepoznali" reči ili fraze. Dokaz da su zapravo projektovali svoje sopstvene misli na zvuke koje su slušali. Sa druge strane, cemu potreba da skeptici uopšte nešto pokušavaju da dokažu, ako u svemu tome nema baš ničega.

Primer 1 - Ronald Reagan - See the dream
Primer 2 - Dete - I'm not telling
Primer 3 - Bill Clinton - They’re all boring me, Monica

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
violeta, 29 Apr 2013

Mene zanima sljedece. Znanastvena studija s dokazima za i protiv. Javno objavljena data, a tada bih se radije strpila jer ne bi bilo prvi puta da ono sto znanstvenici jednom dokazu , nakon iscrpljenog subjekta pocno opovrgavati suprotnim dokazima. Ljudi vole misticizam jer ih odbraca od realnosti koja je teska. moderni lov na vjestice

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru