RP FLIP, najčudniji brod na svetu

02 Dec 2016
Autor Mirjana
646 pregleda

Američka Kancelarija za pomorska istraživanja poseduje izuzetno neobičan komad okeanografske opreme. Platformu plutajućih instrumenata (Floating Instrument Platform - FLIP) osmislio je tim naučnika sa Univerziteta u Kalifoniji. Zanimljivo je da FLIP zapravo i nije brod, nego gigantska bova na kojoj naučnici nedeljama mogu da žive i rade dok plutaju po otvorenom moru, a još je zanimljivije kako se naoko jednostavnim tehničkim manevrom „brod” uspravlja u strukturu nalik svetioniku.

RP FLIP, najčudniji brod na svetu

FLIP je dug 108 metara, opremljen je malim komorama na prednjoj strani i dugim, šupljim telom. Kada su tankovi tela ispunjeni vazduhom, FLIP pluta u horizontalnom položaju. Međutim, kada se telo dugo preko 90 metara ispuni morskom vodom, ono vertikalno tone, a lagani prednji deo sa komorama se uspravlja. Potisak na platformu obezbeđuju duboko zaronjeni delovi, što je čini stabilnom i imunom na aktivnosti površinskih talasa. Kada se misija završi, u rezervoare za teret se upumpava vazduh pod pritiskom i brod se vraća u horizontalni položaj u kojem je spreman za plovidbu na drugu lokaciju.

Tokom rotacije broda posada se izmešta na spoljašnju palubu, a kako se brod spušta, tako palube postaju pregrade, a pregrade palube. Većina prostorija na FLIP-u ima dvoja vrata, jedna se koriste kada je brod u horizontalnom, druga kada je u vertikalnom položaju. Na sličan način su rešeni toaleti i kanalizacioni sistem. Čak i dobar deo nameštaja se pravi po flip-flop sistemu, tako da se može rotirati u skladu sa trenutnim položajem broda. Ostali inventar se premešta po potrebi, i napravljen je od laganih i otpornih materijala. Čitava operacija uspravljanja broda traje 28 minuta, a kada stoji u vazduhu dostiže visinu zgrade petospratnice.

FLIP je sagrađen pre više od pola veka, 1962. godine, po ideji dva naučnika, Freda Fišera i Freda Spaisa kojima je trebalo mirno mesto za istraživanje ponašanja zvučnih talasa pod vodom. Klasični brodovi nisu pogodni za ovu vrstu istraživanja jer fluktuiraju gore-dole i ljuljaju se na strane. FLIP je dizajniran u svrhe istraživanja visine talasa, akustičnih signala, gustine i temperature vode i za prikupljanje meteoroloških podataka. Da bi se izbegla kontaminacija merenja akustičkih instrumenata, nema motor niti bilo koje drugo pogonsko sredstvo. Njega odvlače na otvoreno more, gde ostaje da slobodno pluta ili biva usidren. Kada je podignut u vertikalni položaj izuzetno je tih i stabilan.

Nakon što su dr Fišer i dr Spais završili svoja istraživanja, FLIP je nastavio da za druge timove prikuplja važne podatke o načinu kruženja vode, formiranju olujnih talasa, kretanju seizmičkih talasa, razmeni toplote između okeana i atmosfere, i razlikovanju zvukova životinja pod vodom.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 04 Dec 2016

Kao pacifista, makar samo u svojim razmišljanjima i pisanju, od najranije mladosti se zalažem za svet bez naoružanja! Kada bih ja bio u poziciji da odlučujem, na našoj maloj planeti ne bi postojalo ništa u vidu oružja: od pištolja do nosača aviona! Ne mogu ni da zamislim u kojoj meri najveće vojne sile sveta dnevno troše na naoružanje!? I male države, kao što je naša Srbija, izdvaja velika materijalna sredstva za ove svrhe! Pitam se: ČEMU SVE TO??? Zamišljam kako bi svet bio sretniji, lepši i bogatiji kada bi se sav taj novac uložio u obdaništa, škole, fakultete, domove zdravlja, kulturu, poljoprivredu, medicinu, hale sportova, stadione, muzeje, hotele, puteve, pruge, parkove... Mnogo se lepo osećam kada razmišljam na ovaj način! To me ispunjava pozitivnom energijom i čini sretnim građaninom naše zajedničke Otadžbine: planete Zemlje! Na žalost, isuviše je veliki broj stanovnika na planeti koji su nacionalno i religiozno ostrašćeni i dok god naša svest bude na tom nivou podela, uvek će nam nad glavom, kao Damoklov mač, visiti omča koja se zove TOTOLNI RAT!? Nisam pristalica mnogobrojnih teorija zavere, tzv. sudnjeg dana, Armagedona, raja i pakla, pa se u dubini srca svog nadam da nikada neće doći do rezultante najveće gluposti čovekove, kao što je tzv. totalni ili opšti rat! Na žalost svih nas, isuviše je veliki broj pojedinaca koji žive po principu: POSLE MENE POTOP! Živim i umreću u nadi da će jednog dalekog dana, svest onih čija reč ima najveću težinu, dostići taj i takav nivo, gde će se, opravdano, ulagati sredstva u ovakve i slične poduhvate? Ali nikako ne u vojne, osvajačke namene, nego pre svega u ime nauke, koja treba da bude vodilja u bolje sutra... Za sve nas zajedno, bez izuzetka!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru