Picasso je stigao u Zagreb

09 Mar 2013
Autor Mirjana
177 pregleda

Dela Pabla Picassa (1881- 1973), slavnog španskog slikara, vajara, crtača i grafičara, jednog od najpriznatijih umetnika 20. veka juče su uz velike mere obezgeđenja stigla u Zagreb.

Picasso je stigao u Zagreb

Najskuplja izložba u hrvatskoj istoriji koja će koštati više od milion evra biće postavljena u galeriji Klovićevi dvori, i trajati od 23. marta do 7. jula 2013. godine.

Musée Picasso, gde su inače izložena dela slavnog umetnika i začetnika kubizma, je nakon 25 godina rada u fazi rekonstrukcije. Očekuje se da će novi izložbeni prostor biti tri puta veći od postojećeg. U toku je formiranje stalne postavke ovog muzeja, i kada rekonstrukcija bude završena, sumnja se da će Picassova dela ikada više napustiti parisku četvrt Marais i L’Hôtel Salé, u kojoj se nalazi Musée Picasso.

Picassove slike, crteži i skulpture su sada na turneji koja je započela 2008. godine grandioznom izložbom u Museo Nacional centro de arte Reina Sofía de Madrid. Izložbe su uvek pratila politička i diplomatska događanja, tako je madridska izložba obeležila 100. godišnjicu invazije Španije na Francusku. Izložba je nastavila put od Ujedinjenih Arapskih Emirata, Japana, Australije, Helsinkija, Moskve, St. Petersburga do brojnih gradova u SAD. Postavka u Klovićevim dvorima u Zagrebu predstavlja kulturni događaj od izuzetnog značaja, i očekuju se brojni posetioci iz celog regiona.

Biće izloženo 56 slika i skulptura, a posetioci će između ostalog moći da vide Čoveka sa kapom, rad četrnaestogodišnjeg Picassa, melanholičnu lepoticu Olgu Kohlovu, Picassovu supruga koju je početkom 20. veka naslikao u neoklasicisčnom stilu, Dve žene koje trče plažom, kubističku viziju iz 1922, Portret Dore Maar iz 1937., jedan od slavnih portreta slikarove muze i francuske umetnice slovenskog porekla, jednooku Celestinu iz “plavog perioda”, skulpturu Koze iz 1950, i autoportret Nedelja, završen 1971. godine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru