Nilometri - drevne građevine korišćene za određivanje vodostaja reke Nil

02 Sep 2016
Autor Mirjana
1211 pregleda

U davna vremena, svakog leta reka Nil bi počela da raste, preliva se preko svojih obala i useca pukotine u okolno zemljište. Kroz njih se zemlja napajala vodom i hranljivim materijama. Za stare Egipćane su letnje poplave značile blagostanje i nagoveštaj rodne godine.

Nilometri - drevne građevine korišćene za određivanje vodostaja reke Nil

Reka je nepredvidiva. Ako bi premalo narasla, usledili bi suša i glad, a previše vode je izazivalo posebnu katastrofu, odnoseći useve i infrastrukturu izgrađenu u potopljenoj ravnici. Predviđanje uspešnosti žetve bilo je i administrativna potreba, jer se u starom Egiptu u skladu sa tim određivala visina godišnjeg poreza. Iz tog razloga, Egipćani su počeli da mere vodostaj Nila.

U početku, podaci su prikupljani sa malih oznaka na obali, koje su vremenom uznapredovale do stepenica, stubova, bunara, pa sve do prostranih objekata građenih isključivo u te svrhe. Nazvani su nilometri. Kolika je njihova važnost bila u to vreme, svedoči činjenica da je nivo vode pažljivo pratio i beležio isključivo kraljevski sveštenik. Njegova dužnost je bila da najavi dolazak ili odsustvo letnje poplave, a sposobnost da predvidi nivo plavljenja je bila deo mistike drevnog egipatskog sveštenstva.

Najjednostavniji dizajn nilometara je vertikalni stub potopljen u reku, sa označenim intervalima koji ukazuju na dubinu vode. Kasnije, ovi stubovi su smeštani u složene i bogato dekorisane kamene strukture. Jedan od nilometara ovog tipa danas je moguće videti na ostrvu Roda, u centru Kaira. Iako potiče iz 861. godine, to nije prvi nilometar sa Rode, već njegov kasniji naslednik.

Još jedan istorijski važan nilometar leži na ostrvu Elefantina u gradu Asuanu. Sastoji se od niza stepenica koje se spuštaju u vodu, sa intervalskim oznakama na zidovima. Elefantina se nalazi na južnoj granici Egipta, i značaj njegovog nilometra je bio u tome što se prvo se na tom mestu uočavao početak poplava.

Najsloženiji dizajn nilometara je uključivao kanale ili propuste koji su vodili od reke do udaljenih cisterni, lociranih najčešće u hramovima gde im je pristup imao samo sveštenik. Jedan od najboljih primera ovakve gradnje može se videti u Hramu Kom Ombo na severu Asuana.

Drevni egipatski nilometri su nastavile da koriste i kasnije civilizacije, sve do XX veka kada je izgradnjom Asuanske brane obustavljeno godišnje izlivanje Nila.

izvori: Water History, Archeology, Science Channel, Discover Islamic Art

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 03 Sep 2016

Igrom slučaja, pre par nedelja, gledao sam dokumentarni film Nacionalne geografije upravo na ovu temu! Kao i mnogo puta do sada, gledajući ili čitajući o neimarskim i umetničkim podvizima drevnih civilizacija, nameću se konstatacija i pitanje: i pored obrazovanja, mnogih pročitanih knjiga i, danas interneta, svakodnevno učeći, sve sam bliži zaključku koliko malo ili skoro ništa ne znam, uprkos svim naučno-tehnološkim dostignućima savremenog doba!? Ovakvi građevinski podvizi dostojni su neizmernog divljenja i očiglednog dokaza koliko čovek, kada to želi, može da stvori i doprinese razvoju i dobrobiti lokalne zajednice ili čovečanstva u celini! Na opštu žalost, isuviše je mali broj takvih pojedinaca naspram onih koji, svojim neobrazovanjem ili zlodelima, ne doprinose razvoju svesti a u korist svih na Majci Planeti!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru