Na pragu tajne - otkrivena grobnica kraljice Nefertiti?

03 Sep 2015
1315 pregleda

Tutankamonova grobnica je otkrila mnoge tajne, ali se nakon skorašnjih otkrića naučnici pitaju krije li i jednu od najvećih misterija egiptologije, tajni grob njegove majke - misteriozne kraljice (faraonke) Nefertiti.

Na pragu tajne - otkrivena grobnica kraljice Nefertiti?

Teoriju je postavio arheolog sa Univerziteta u Arizoni, Nikolas Rivs, nakon ekspertskog skeniranja teksture zidova Tutankamonove grobnice. Golom oku neprimetna udubljenja i fine linije u pravilnom nizu na zidu nagoveštavaju nekadašnje postojanje dva zasebna ulaza, iza kojih se možda krije tajna odaja.

Kralj Tutankamon, poznat i kao Kralj dečak, bio je egipatski faraon koji je došao na vlast 1333 p.n.e. sa samo 10 godina. Njegova majka je bila kraljica Nefertiti, a otac Ehnaton. Umro je u dvadesetoj godini, od posledica malarije ili bolesti kostiju. Njegova vladavina nije posebno značajna za istoriju Egipta, a najveću pažnju je izazvala njegova grobnica, otkrivena 1922. godine. Kralj dečak je sahranjen u žurbi, tako da se ni boja na dekorativnom kovčegu i zidovima grobnice, koja je bila neuobičajeno manja od ostalih u Dolini kraljeva, nije potpuno osušila. Naučnici pretpostavljaju da je mladić preminuo iznenada i da je verovatno sahranjen u grobnici koja je pripremana za nekog drugog.

Turistima je danas nedostupna originalna Tutankamonova grobnica. Zatvorena je zbog brojnih oštećenja koja su joj tokom godina naneli, pa je od 2014. godine dostupna samo njena verna replika. Ovo je ostavilo prostor naučnicima da se detaljnije posvete izučavanju poslednjeg prebivališta kralja Tutankamona.

Iako mnogi osporavaju Rivsove tvrdnje, on odgovara da svoju pretpostavku nije zasnovao samo na „linijama koje nagoveštavaju nekadašnja vrata”, već i arhitekturi grobnice. Ona je daleko manja nego standardne grobnice kraljeva, a da bi se došlo do same pogrebne odaje skreće se udesno od glavnog hola, što je karakteristično za grobnice egipatskih kraljica, a ne kraljeva čije su odaje uvek smeštane levo od glavnog hola. Rivs smatra da je grobica građena za kraljicu, a da je njen sin sahranjen u predvorju. To je razlog što njen grob nikada nije pronađen, jer je centralna odaja ostala dobro sakrivena iza zida.

Mnogi egiptolozi smatraju da je mumija Nefertiti odavno pronađena i da zajedno sa dve druge mumije leži u Američkom univerzitetu u Kairu. DNK analize ostataka nisu sasvim pouzdane, ali postoji velika verovatnoća da je jedna od mumija Tutankamonova majka. Njeno ime, koje doslovno znači „prelepa je došla”, vezano je za buran period Egipta. Devojčica - nevesta, boginja na zemlji, faraonka, jeretik, pokušala je da preobrazi svoju zemlju, ali je njen neuspeh bio tragičan i po nju i po njen narod. Smatrana je za najmoćniju ženu na svetu, a legende o njenoj lepoti i magičnoj harizmi sačuvane su do današnjeg dana. Tragove života slavne egipatske faraonke je neko dobro pokušao da sakrije.

Sledeći korak koji će preduzeti Rivsov tim je radarska analiza i magnetometrija zida koja će pokazati da li iza njega postoji prostorija. Potom će uslediti proces uvođenja mikroskopske kamere u prostor koji je bio hermetički zatvoren 3500 godina. Ukoliko se zaista pokaže da je u pitanju grobnica kraljice Nefertiti, ovo će po rečima Rivsa biti prva, modernoj nauci dostupna netaknuta grobnica faraona u Dolini kraljeva.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru