Nezahvalna deca

26 Jul 2012
Autor Kewa
415 pregleda

Pre pet dana, u Večernjim novostima je osvanuo tekst pun kritike upućen mladim talentima ove zemlje, na čelu sa Teodorom fon Burgom, koji se par dana pre toga vratio sa Matematičke olimpijade u Argentini, osvojivši svoju četvrtu zlatnu medalju čime je postao najbolji mladi matematičar sveta... svih vremena. Ekipa naših mladih takmičara je postigla izuzetan uspeh, pobravši još dva druga i treće mesto.

Nezahvalna deca

Napad na mladog matematičara koji je osvetlao obraz ove naše Srbije, je bio tako sraman... tako nizak... da mi apsolutno nije jasno kako je neko imao hrabrosti, pameti i obraza da napise takav tekst, a da ga pri tome ne grize savest. Njegovo zlato na Olimpijadi praktično nije ni pomenuto, a svi uspesi u prethodnim godinama su navedeni samo usputno, kako bi se naglasilo koliko je novca dobio za osvojene medalje na takmičenjima. Koliko muke, truda i vremena je dete uložilo da bi to sve postiglo je sasvim irelevantno. On je "oteo" ovoj zemlji novac koji je, kako je autor zaključio, uzalud investiran u nekoga ko će otići iz Srbije i odneti sve što je u njega uloženo.

Sramno se navode cifre koje država odvaja za mlade talentovane ljude, a uz to se spominju milioni za finansiranje priprema, takmčenja i putovanja. Kada pri tome znate da pomenuta ekipa matematičara ne bi ni moga da ode u Argentinu (jer nisu imali novca za avionske karte), da im nevladina organizacija "Naša Srbija" nije donirala novac, onda to u vama mora da izazove revolt i gnušanje. U Srbiji se za nauku izdvaja samo 0,3% bruto društvenog proizvoda... Na dnu lestvice smo. Poređenja radi, Slovenija odvaja pet puta više, a Švedska čak 14 puta više. Njima je jasno da je uspešno društvo ono, koje ima znanje. Pa pamet se najbolje i prodaje. Tako se ova država pita, da li da ulaze u najperspektivnije, s obzirom da odlaze iz zemlje ili je možda bolje da se okrenu onima koji su "samo" dobri ili osrednji. Kao da će oni sutra ostati, ukoliko im se ukaže prilika da odu. Za "izgubljen" novac zbog odliva pameti i mozgova, krivi su oni koji upravljaju (bez mozga i pameti) i odlučuju koliko vredi nečije znanje. Kada bi sva ta deca koja beže imala gde da ostanu, ostala bi. Ovako... Bežite deco dalje odavde!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

7 komentara

 
perica, 26 Jul 2012

Bolje da je igrao badmington...osvoji medalju i eto penzije. Nije ovo za cudjenje , tu nema crnog novca kao u sportu recimo . Njemu ne treba menadzer da mu nadje klub pa da se i drugi ovajde od toga . Bezi decko odavde dok mozes .

Odgovori
 
perica, 26 Jul 2012

p.s. Srecan rodjendan :)

Odgovori
 
Kewa, 26 Jul 2012

Ma bruka... Kazes nema crnog novca... Mi pricamo ovde o novcu poreskih obveznika koji moze da se odvoji za jednog Miladina Kovacevica zbog nanosenja telesnih povreda kolegi... Milion dolara... a problem je odvojiti za izuzetne talente...za pamet, trud i rezultate. Koju poruku klincima salje ta drzava koja toliko grcevito hoce da ih zadrzi? P.S. Hvala:)

Odgovori
 
*Wednesday*, 26 Jul 2012

Bravo za clanak, Kewo. Sramota stvarno. Evo i od mene jedan P.S. Srecan rodjendan, sve najbolje i ocekujemo jos dosta odlicnih tekstova :D

Odgovori
 
Kewa, 26 Jul 2012

Hajde da ti vratim odmah loptu, tj taj P.S. :) Srecan i tebi rodjensdan:)

Odgovori
 
*Wednesday*, 26 Jul 2012

Fala, fala :D

Odgovori
 
perica, 26 Jul 2012

A vidim ja da licite pomalo ..'oroskop.. baksuzi obe :)

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru