Neverovatna transformacija mužjaka Rajske ptice ogrličarke

21 Nov 2016
Autor Mirjana
2255 pregleda

Nijedna slika koju vidite neće vas ubediti da je veliki crni disk sa tirkiznim očima i ustima do pre trideset sekundi izgledao kao jedan lep, ali sasvim običan mužjak ptice. Njegov zavodnički ples bio je mit sve dok kompletan proces transformacije nije zabeležila video-kamera.

Neverovatna transformacija mužjaka Rajske ptice ogrličarke

Rajska ptica ogrličarka (Lophorina superba), zajedno sa ostalim rajskim pticama pripada redu vrapčarki nastanjenih u kišnim šumama Australije, naročito na Novoj Gvineji koju po njima nazivaju „ostrvom rajskih ptica”. Njen lik je otisnut i na grbu Papue Nove Gvineje.

Skoro sve rajske ptice su poznate po polnom dimorfizmu, karakteristici da se mužjaci i ženke izgledom rizikuju do te mere da se stiče utisak da ne pripadaju istoj ptičijoj porodici. Mužjaci uglavnom imaju izuzetno upadljivo, dekorativno perje jarkih boja, dar evolucije koji im pomaže da ispune svoje poligamne nagone i osvoje što više ženki. Ženke rajske ptice izgledaju mnogo skromnije.

Mužjaci Rajske ptice ogrličarke na glavi nose prelivajuću zelenu krunu, a na grudima tirkizni „štit” koji mogu da podignu. Baršunasto crno perje na zadnjem delu tela takođe mogu da izdignu poput ogrtača tokom svog karakterističnog plesa kojim privlače ženke. Biolozi smatraju da mužjaci ogrličarke ovaj spektakularni dekor na svoju žalost nisu razvili zbog izražene poligamije, već zato što ta vrsta vrsta ima neobično mali procenat ženki u populaciji, pa je borba za njihovu naklonost žestoka.

Pre nego što ispuštanjem glasnih zvukova pozove ženke, ogrličar pažljivo i temeljno priprema svoj podijum tako što sa grane uklanja lišće, prljavštinu i sve ostalo što bi eventualno moglo da skrene pažnju sa njega. Kada se ženke pojave, on svoj grudni štit i pera sa leđa podiže visoko pretvarajući se za samo nekoliko sekundi u spektakularnu kreaturu oblika elipse koja razdragano skače oko ženke.

Nažalost, često i ovako dobro pripremljeno udvaranje, nalik mađioničarskom triku, ostavi neugledne ženke Rajske ptice ogrličarke ravnodušnim. Posmatranjem njihovog ponašanja istraživači su utvrdili da prosečna ogrličarka odgleda „predstave” 15-20 mužjaka pre nego što se odluči za parenje.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 29 Nov 2016

U detinjstvu i mladosti, tokom školovanja, moja generacija imala je privilegiju da na TV-u gleda i prati, po kvalitetu na zavidnom nivou, nenadmašni OBRAZOVNI ŠKOLSKI PROGRAM. Moja omiljena serija SURVIVAL u velikoj meri izgradila je moj odnos i ljubav prema Majci Prirodi! Tih godina sam na VHS trakama snimio oko 1300 epizoda ove nezaboravne serije a jedna od njih je bila i o predivnim rajskim pticama! Jedna od mojih omiljenih epizoda je takođe o pticama: https://youtu.be/j5KFhqUkgjY Kasnije smo gledali seriju britanskog botaničara Dejvida Belamija a potom PLANET EARTH autora Dejvida Atenboroa Tih davnih godina, ni sanjao nisam da će jednog dana postojati YOUTUBE...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru