Ne baš ljubavna priča o čuvenom Tunelu ljubavi

30 Apr 2016
949 pregleda

Poslednjih nekoliko godina internetom kruže slike bajkovitog tunela u blizini ukrajinskog grada Klevana. Nazvan Tunel ljubavi, ubrzo je postao omiljeno mesto zaljubljenih parova koji su poverovali u modernu legendu da će ljubav koja se u njemu zapečati poljupcem trajati večno. Njegova životna priča je neoprostivo obična i neromantična.

Ne baš ljubavna priča o čuvenom Tunelu ljubavi

Pruga Kovel - Rovno se u blizini Klevana, kod sela Orzhiv, račva na dva kraka. Jedan nastavlja kao klasična pruga ka Klevanu, a drugi vodi do vojne baze napravljene u vreme Hladnog rata. Špalir od drveća koje se spaja u svod je napravljen sa namerom, da se ni iz vazduha ne bi moglo snimiti šta ulazi i izlazi iz vojnog utvrđenja, ni sa kakvom opremom raspolaže. Sudeći po snimcima Google mapa, vojna baza je još uvek u upotrebi.

Danas krak koji vodi ka Klevanu najviše koristi fabrika Odek, specijalizovana za preradu drveta, koja se nalazi u selu Orzhiv. Njihovi vozovi prolaze kroz tunel od stabala nekoliko puta dnevno, i poput trimera seku sitne izdanke čim se pojave, održavajući prepoznatljivu formu tunela. Kako je drveće listopadno, izgled tunela se menja u skladu sa godišnjim dobom. Jednako je čaroban u proleće kada bogato olista, u jesen kada poprimi crvenkaste tonove, i zimi kada se pretvara u snežni prolaz. Obuhvata oba koloseka, vojni i fabrički, i dug je između tri i četiri kilometra.

Tunel ljubavi je jedna od najomiljenijh turističkih lokacija u Ukrajini, ali i popularna lokacija za venčanja. Nekada je gužva u njemu tolika da mašinovođe moraju da zaustave voz, kojim i inače upravljaju pod pojačanom pažnjom da bi se izbegle nesreće. Tunel nema čuvara, niti bilo koji vid nadzora. Pre nekoliko godina, radnici firme Odek su posekli nekoliko stabala da bi se povećala vidljivost na pruzi. Usledili su masovni protesti meštana. Od tada tunel niko nije takao.

izvor: Radio Slobodna Evropa

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru