Ne baš autentične istorijske fotografije

02 Nov 2015
Autor Mirjana
3573 pregleda

Iz političkih, marketinških, ili prosto estetskih razloga, mnoge čuvene stare fotografije su izmenjene odmah nakon fotografisanja, ili neznatno kasnije. Otkrivamo vam vešte, i one manje sofisticirane izmene na poznatim fotografijama za koje se verovalo da su autentična svedočanstva istorije.

Ne baš autentične istorijske fotografije

Linkoln

Na jednoj od najpoznatijih fotografija američkog predsednika Abrahama Linkolna, Linkolnovo je samo lice. Ceo set pripada fotografiji manje poznatog južnjačkog političara Džona Kalhouna, na čije je telo montirana Linkolnova glava. Smatra se da je ova montaža nastala nakon Linkolnove tragične smrti, kada je porasla potreba za njegovim fotografijama u zvaničnim i herojskim pozama, koje nažalost nije napravio za života.

Grant

Čuvena fotografija generala Granta ispred svojih trupa u Siti Pointu u Virdžiniji tokom Američkog građanskog rata je, kako je pokazala analiza koju je sprovela Kongresna biblioteka, napravljena od tri fotografije. Glava je sa Grantovog portreta, konj i telo pripadaju general-majoru Aleksandru Kuku, a pozadina fotografije je snimak zarobljenika Konfederacije, snimljena u bici kod Fišerovog brda u Virdžiniji.

Staljin

Brojni svetski lideri su sa svojih fotografija brisali nekadašnje saradnike i prijatelje kada bi pali u nemilost. Jedan od najpoznatijih „fotošopera” u istoriji je bio Staljin. Kako su gubili Staljinovu naklonost, tako su bivši saborci gubili i svoj foto-identitet.

Mao Cedung

Na ovoj fotografiji, izmenjenoj 1936. godine, vidimo kako nestaje Po Ku, jedan od najistaknutijih lidera Komunističke partije Kine, intelektualac i prevodilac, koji je kao nekadašnji ruski student pao u nemilost Mao Cedunga tokom njihovog ideološkog razmimoilaženja tokom afere „studenti povratnici”.

Hitler i Gebels

Iako nije sasvim jasno zašto je i kada Gebels pao u nemilost obožavanog vođe, na fotografiji iz 1937. godine vidimo da je ministar propagande u nacističkoj Nemačkoj, jedan od Hitlerovih najodanijih saradnika, uklonjen sa zajedničke fotografije.

Vilijem Lajon Mekenzi

Sa fotografije koja beleži susret kanadskog premijera Vilijema Lajona Mekenzija sa kraljicom Elizabetom i kraljem Džordžem VI, za potrebe predizborne kampanje kralj je izbrisan. Kralj Džordž svakako nije počinio ništa čime bi zaslužio brisanje, već je Mekenzi jednostavno smatrao da mu fotografija na kojoj je sam sa najmoćnijom damom Evrope daje više kredibiliteta i kao takva predstavlja bolji marketinški potencijal.

Musolini

Motiv za korigovanje ove fotografije je više nego jasan. Scena na konju sa mačem u vazduhu deluje mnogo moćnije ukoliko konja ne pridržava dreser, pa je Benito Musolini odlučio da izbriše ovaj kompromitujući detalj.

Dizanje ruske zastave

Urednik ruskog magazina Ogoniok je 1945. godine izbrisao sat sa ruke vojnika koji diže rusku zastavu na krov zgrade Rajhstaga, nemačkog državnog parlamenta. Na prvi pogled, nepotrebna dorada fotografije. Međutim, pažljiviji pogled na ruke vojnika na originalnoj fotografiji otkriva da na obe ima sat. Istoričari smatraju da je magazin Ogoniok pokušao da sakrije sramno svedočenje koje je nosila ova inače herojska fotografija, činjenicu da su ruski vojnici bili bogato okićeni plenom otetim u pljačkama tokom osvajanja.

Grigorij Neljubov

Ruski tim kosmonauta, koji je 12. aprila 1961. godine predvođen Jurijem Gagarinom prvi obleteo orbitu Zemlje, originalno je imao 20 članova. Jedan od njih, Grigorij Neljubov, iz tima je udaljen 1963. godine zbog, kako je glasilo zvanično obaveštenje - pijanstva i nedoličnog ponašanja. Iako i danas mnogi smatraju da je Neljubov oteran zbog političke nepodobnosti, njegov lik je izbrisan sa slavne fotografije „Soči” koja je zabeležila tim najboljih sovjetskih kosmonauta.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru