Sarkofag Portonacio - tajna grobnice nepoznatog vojskovođe

15 Sep 2016
Autor Mirjana
705 pregleda

Činjenica da je ovaj sarkofag star preko 1800 godina deluje neverovatno kada pogledate žive i jasne rezbarije na njegovim stranicama. Nalazi se u Narodnom muzeju Rima, u zamračenoj sobi pod reflektorima koji ističu svu lepotu ukrasnih figura.

Sarkofag Portonacio - tajna grobnice nepoznatog vojskovođe

Otkriven je 1931. godine u blizini Via Tiburtina, istočnog predgrađa Rima. Pretpostavlja se da je u njemu sahranjen jedan od generala Marka Aurelija, a dekoracije na sarkofagu neverovatno podsećaju na dekoracije Stuba Marka Aurelija. Verovatno je napravljen u periodu od 190. do 200. godine, kad i ostali od 25 poznatih kasnih ratnih sarkofaga Rimljana i ređe Atinjana. Prvenstveno su naručivani za vojne komandante i ukrašavani ornamentima koji prikazuju detalje slavnih bitaka.

Ono što sarkofag Portonacio izdvaja od ostalih iz tog perioda je, kao prvo, izuzetan talenat umetnika koji ga je napravio, sa savršeno pogođenom tehnikom izrade koja je omogućila živu igru svetlosti i senke. Druga zanimljivost je da general kome je namenjen sahranjen u sarkofagu pre nego što je rad na njemu završen, a da je potom mesto predviđeno za njegov lik ostalo prazno.

Nema sumnje da je ovakvu večnu kuću mogao da zasluži samo jedan od velikih ratnika i bliskih saradnika Marka Aurelija, ali je mesto na sarkofagu namenjeno za lik njegovog visokog oficira ostalo prazno, a prednji deo sarkofaga krasi samo lik Marka Aurelija.

Danas možemo samo da nagađamo zbog čega je lik generala, ili eventualno visokog zvaničnika, izostao sa prednjeg dela sarkofaga. Novac svakako nije bio problem, jer je izrada ovakvog sarkofaga bila izuzetno skupa i trajala je nekoliko godina. Takođe, ostatak sarkofaga je potpuno očuvan, što znači da je reputacija pokojnika bila očuvana i nakon smrti, te reljef njegovog lica nije izostao zbog nekog nečasnog čina koji bi mu pred smrt ukaljao ugled i naveo njegove savremenike da ga u večnost pošalju bez lika i imena.

U svakom slučaju, scene ratovanja, osvajanja i trijumfa, prenete na sarkofag Portonacio, i nakon osamnaest vekova verno oslikavaju snagu, hrabrost i dostignuća vojske slavnog rimskog cara.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 04 Oct 2016

Iako pacifista, zadivljen sam pred ovim remek delom!!! Mogu samo da zamislim kako to izgleda pod reflektorima u rimskom Narodnom muzeju...?

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru