Marija Antoaneta, površnost sa stilom

02 Nov 2012
Autor Mirjana
3786 pregleda

Na današnji dan, 2. novembra 1755. godine u Beču je rođena Marija Antoaneta, najčuvenija francuska kraljica. Ova zanimljiva dama, kćer Marije Terezije i Fransoa de Lorena, je nažalost ostala zapamćena i kao najomraženija ličnost plave krvi, površna i raskalašna. Zanimljiv put od bečkog dvora do Versaja, godine neumerenog uživanja u nezamislivom luksuzu, i pogubljenje omražene „Australijanke” ili „Kraljice Deficit” opisani su u mnogim literarnim delima i istorijskim spisima.

Marija Antoaneta, površnost sa stilom

Izgubljena u Francuskoj

Brak Marije Antoanete i Luja XVI, politički režiran u svrhu povezivanja Francuske i habsburške monarhije, bio je lišen strasti i bliskosti. Pošto su oboje bili maloletni (14 i 15 godina), a i zbog kraljevog intimnog zdravstvenog problema, njihov brak nije konzumiran punih 7 godina, što je temperamentna Austrijanka teško podnosila. Po broju navodnih afera koje je kraljica imala, od kojih je najpoznatija ona sa švedskim oficirom De Fesenom, da se zaključiti da ona i Luj XVI nikada nisu bili naročito bliski. Mržnja Francuza prema njoj bila je ogromna, i nimalo nije ublažena činjenicom da je 1778. godine rodila devojčicu Mariju Tereziju Šarlotu, a tri godine kasnije i naslednika francuske krune Luja Žozefa.

Istoričari smatraju da Marija Antoaneta u Versaj nije donela ni zrno kulture ni umetnosti jer je to nije zanimalo, dok je bila opsednuta površnim interesovanjima poput mode, zabave i gastronomija. Etikeciju i galanciju je uzdigla na nivo besmisla, a na odevanje, frizure i gozbe je trošila nerazumne sume novca dok je narod Francuske gladovao u teškoj nemaštini. Pripisana joj je rečenica: „Ako nemaju hleba, neka jedu kolače” (ili u originalu “S’ils n’ont plus de pain, qu’ils mangent de la broche”) za koju se smatra da ju je kao opis njene ličnosti prikačio Žan Žak Ruso, i da nije istorijski tačna.

Tragičan kraj

U trenucima kada je izbila Revolucija, kraljevski par se ponašao potpuno nerazumno i nezainteresovano. Kraljica nije želela da pristane ni na jedan kompromis koji je od njih zahtevan, a Luj XVI je onoga dana kad je izbila pobuna u svoj dnevnik dešavanja upisao „Ništa”. Kasno postaju svesni ozbiljnosti situacije, i njihov pokušaj bekstva biva osujećen. Oboje su pogubljeni 1793. godine, Luj XVI u januaru, a Marija u oktobru. Legenda kaže da su joj poslednje reči bile „Izvinite”, a uputila ih je dželatu kojeg je slučajno nagazila na putu do gubilišta.

Moda i stil

Vreme Marije Antoanete biće zapamćeno po veličanju svakovrsnog hedonizma, preteranog luksuza i parade kiča. Umesto klasičnih lokni, na francuski dvor je uvela takozvane puf frizure, koje su pomoću tapiranja kose i umetaka dosezale visine od preko 1m. Kose su dodatno ukrašavane skupocenim nakitom, raznim instalacijama mrtve prirode, i čak i živim pticama u kavezima ukrašenim najređim perjem. Luksuzne haljine od najskupljih materijala bile su udobnije, i bez strogih korseta koji su do tad bili neizostavni. Istoričari smatraju da joj je avangardna moda davala moć, jer sebe nije mogla da istakne ni u jednoj drugoj društvenoj aktivnosti usled skromnog obrazovanja i nedostatka interesovanja.

Danas se smatra jednom od istorijskih modnih ikona. O njenom životu snimljeni su brojni filmovi, od kojih se za najbolji smatra poslednji, u režiji Sofije Coppole gde je u ulozi Marije Antoanete briljirala Kristen Dunst. Veliki broj modnih kreatora i kuća mode, bar jednom je za svoju kolekciju imao kao inspiraciju omraženu francusku kraljicu. Po pravilu, te kolekcije su bile izuzetno luksuzne, skupe i ženstvene.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru