Najlepši svetionici sveta - Pigeon Point, California

29 Jan 2014
839 pregleda

Pigeon Point svetionik sagrađen je 1871. godine. Nalazi se 8km južno od grada Pescadero u Kaliforniji, između Santa Cruz i San Francisca. Sa svojih 35m visine najviši je svetionik na zapadnoj obali USA.

Najlepši svetionici sveta - Pigeon Point, California

Pigeon je jedan od najživopisnijih svetionika na pacifičkoj obali. Uzdiže se na stenovitom grebenu i služi kao orijentir brodovima koji se približavaju luci San Francisco sa juga. Rt, a i svetionik, dobili su ime po brodu "Golub pismonoša" (Carrier Pigeon) koji se 1853. slupao o stene rta.

Svetionik je pušten u rad 15. novembra 1872. godine. Prvobitno svetlo se dobijalo lampom koja je gorela na prečišćenu svinjsku mast, a 1888. godine je zamenjena kerozin lampom. 1926. godine sistem je elektrifikovan. Fresnelova sočiva koja su originalno ugrađena koristila su se sve do novembra 1972. godine, a proizvedena su u Parizu, u kompaniji Henry-LePaute. Sastojala su se od 1008 ručno poliranih sočiva i prizme i bila su u stanju da proizvedu svetlo jačine preko 500.000 kandela. 1972. godine obalska straža USA je isključila sistem osvetljenja sa sočivima i sa prednje strane prvi vrhu tornja postavila je aerobeacon (sistem svetala za fiksno ili trepćuće svetlo koje se vidi na velikim razdaljinama). U novembru 2011. godine sočiva su kompletno uklonjena iz tornja.

Svetionik se nalazi u blizini autoputa (Coastal Road 1) i zbog te svoje lokacije prima veliki broj posetilaca. Od sredine 1960-ih kućice za svetioničara su pretvorene u hostel za mlade koje su primale i po 50 osoba za jednu noć. Od 2001. godine sam svetionik je zatvoren za posete zbog urušavanja cigle pri vrhu strukture. Čini se da je ova prelepa građevina osuđena na propast, jer do današnjeg dana nisu izdvojena sredstva za njenu obnovu.

Svetionici, usamljene, romantične i tajanstvene građevine, smeštene na stenama, obavijene maglom, u zagrljaju talasa, oduvek su golicale maštu ljudi i igrale značajnu ulogu u pomorskoj i rečnoj navigaciji.

Prkose suncu, olujnim vetrovima i odolevaju zubu vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru