Najlepši svetionici sveta - Aniva Rock

03 Oct 2013
959 pregleda

Aniva svetionik su igradili Japanci 1939. godine na steni južno od obale ostrva Sahalin, uzanog i 950 km dugačkog, istočno od ruske obale između Japanskog i Ohotskog mora. Ostrvo je do 1800. godine bilo uglavnom nenaseljeno kad su i Japan i Rusija postali zainteresovani za njega.

Najlepši svetionici sveta - Aniva Rock

To je dovelo do stogodišnjeg konfikta između Rusije i Japana, nagomilavanja vojnih snaga. Ostrvo je bukvalno podeljeno na pola na 50-oj paraleli. Nakon stotine godine deljenja ostrva, Rusi su ga aneksirali posle Drugog svetskog rata u celini, što je dovelo do egzodusa pola miliona Japanaca na ostrvo Hokaido. 1951. godine Rusija je i zvanično dobila ostrvo nakon sporazuma u San Francisku, iako su i dan danas ostala nerazjašnjena teritorijalna pitanja oko manjih ostrva u okolini Sahalina.

Svetionik je napušten, njegovih 7 dizel motora, sobe sa akumulatorima, čuvareva soba, radio soba, veliko klatno (za regulaciju optičkih sistema) i bazen sa 300 kg žive (koja se koristila kao glatka površina za rotaciju sočiva) su prepušteni propadanju. Tišinu remete samo galebovi i talasi koji zapljuskuju stenu.

Postoje oprečna mišljenja da je svetionik radio na nuklearni pogon i da je napušten kada je došlo do havarije. Zahvaljujući nekim radoznalim i neustrašivim momcima i mi možemo da zavirimo u njegovu unutrašnost.

Svetionici, usamljene, romantične i tajanstvene građevine, smeštene na stenama, obavijene maglom, u zagrljaju talasa, oduvek su golicale maštu ljudi i igrale značajnu ulogu u pomorskoj i rečnoj navigaciji.

Prkose suncu, olujnim vetrovima i odolevaju zubu vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru