Muškarci potučeni na testovima inteligencije

08 Aug 2012
Autor Kewa
97 pregleda

Najnovija istraživanja su dala odgovor na vekovno, staro i delikatno pitanje: ko je pametniji, muškarci ili žene? Autor studije je profesor James Flynn sa Novog Zelanda, svetski autoritet za testove inteligencije, kojima se bavi skoro 60 godina. Prema njegovim izjavama, žene danas postižu bolje rezultate i imaju veći keficijent inteligencije od "jačeg pola".

Muškarci potučeni na testovima inteligencije

Podatke je prikupljao iz Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, SAD, Estonije i Argentine. U svakoj od tih zemalja testrano je najmanje po 500 muškaraca i žena. U svim tim testovima, tvrdi Flynn, žene imaju isti broj bodova, ili veći. Ustanovljeno je da je u zadnjih 100 godina IQ kod žena rastao brže nego kod muškaraca. Naime, u prošlom veku su rezultati kod žena u proseku bili slabiji za 5 bodova, što je navelo naučnike na zaključak da je u pitanju genetika, te da su zbog toga muškarci inteligentniji. Međutim, ova razlika se smanjila, a sada su, rekla bih, žene u blagoj prednosti.

Zašto je to tako? Smatra se da žene imaju veći potencijal, sobzirom da je prilikom prilagođavanja brige o karijeri, deci i svakodnevnim obavezama, njihov mozak podvrgnut većem broju zahteva. One moraju brže da razmišljaju i reaguju. Da li će se možda za par decenija rezultati promeniti, a muškarci ponovo "zablistati", ne znam. Znam samo da u ovom trenutku svaka žena može da kaže: "Pametnija sam od tebe, a to je naučno dokazano." Gospodo muškarci, stvarno mi je žao što ste ovaj put izgubili, ali... kako već kać kažu: jedna izgubljena bitka ne znači izgubljeni rat. Videćemo za stotinak godina.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

9 komentara

 
Perica, 08 Aug 2012

I ti verujes glupim muskarcima ?

Odgovori
 
mikolas, 09 Aug 2012

E svašta! ...Šta sve čovek može da čuje od žena :)

Odgovori
 
donka, 09 Aug 2012

Vi kao da ste ženomzac Mikolas:))

Odgovori
 
mikolas, 09 Aug 2012

Šporet, lonac...i varjača I Bog da vas vidi! :)

Odgovori
 
Olivera, 09 Aug 2012

pa ja sam odavno govorila da zene bolje koriste mozak i prelaze sa leve strane mozga pa i da koriste desnu. Ili vice-versa. Procitajte neki zoki log gde je Olivera pisala.

Odgovori
 
Aleksandar, 10 Aug 2012

Vrlo sam skeptičan na sve činjenice koje su nastale na osnovu : "Najnovija istraživanja su pokazala". :)

Odgovori
 
Štef, 10 Aug 2012

Slažem se sa ovim! Istraživanja su pokazala da je onaj "Tide" odličan prašak za pranje rublja, pa pere samo na reklami ;)

Odgovori
 
Milica, 10 Aug 2012

Za ovo nisu potrebna nikakava istrazivanja. Ovo je opstepoznata stvar

Odgovori
 
bekim, 01 Apr 2020

Mikolas dodji ti nama na balkan pa istrazuj :):)ali salu na stranu doenkle je u pravu

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru