Bazinga!

30 May 2015
Autor Tea
280 pregleda

Na prestižnom kalifornijskom univerzitetu UCLA, od naredne školske godine se uvodi stipendija koja nosi naziv po humorističnoj seriji „Štreberi” (The Big Bang Theory), za studente koji su ispunili uslove za upis, ali nisu u mogućnosti da plate troškove studiranja.

Bazinga!

Priča koja na duhovit način govori o mladim ljudima koji znaju sve o kvantnoj fizici, ali okupirani naukom ne uspevaju baš najbolje da se snađu u jednostavim životnim situacijama, postala je toliko popularna da će se po njoj od sada zvati stipendija za talentovane studente, što predstavlja presedan koji do sada nije ostvarila ni jedna tv serija.

Za likove u ovoj seriji se slobodno može reći da se nadmeću koeficijentom inteligencije, koji kod glavnog junaka Šeldona iznosi neverovatnih 187, ali koji u životnim situacijama, naročito onim ispunjenim ironijom i sarkazmom, teško uspeva da se snađe.

Nakon velikog svetskog uspeha koji je ova serija postigla, ko-producent Čak Lori i mladi glumci koji u njoj učestvuju (Džim Parsons, Kejli Kucko-Sviting, Džon Galeki i Sajmon Helberg) su zajedno sa TV mrežom CBS i studijom Voren Bros obezbedili sredstva da se osnuje stipendija za one koji ispunjavaju sve uslove, osim materijalnih, da pohađaju ovaj prestižni univerzitet. Njihovim donacijama prikupljeno je blizu četiri miliona dolara, a namenjeni su budućim studentima koji nameravaju da se usavršavaju u polju nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (prestižni STEM program UCLA).

Veza između čuvene serije i univerziteta UCLA postojala je mnogo pre uvođenja stipendije; glumica Majim Bialik koja tumači lik štreberke Ejmi je svoj doktorat iz oblasti neuoroloških nauka odbranila upravo na ovom univerzitetu, a profesor fizike i astronomije na UCLA, David Saltzberg, dugogodišnji je naučni konsultant serije.

Sa željom da pomognu budućim briljantim studentima koji potiču iz siromašnih porodica, ova „porodica štrebera” složno uzvikuje „Bazinga”, uzrečicu koja je postala toliko popularna zbog toga što sobom nosi nešto produktivno i pozitivno, a za koju niko ne zna šta tačno znači, niti može da je prevede na neki drugi jezik.

Bazinga!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru