Elektronski džoint

24 Jun 2014
Autor Tea
561 pregleda

U vreme kada još uvek nema pouzdanih studija o tome da li elektronske cigarete pomažu pri odvikavanju ili je samo reč o novom duvanskom proizvodu, u Holandiji se dnevno proizvede 10.000 jednokratnog elektronskog džointa.

Elektronski džoint

Kao najliberalnija zemlja u Evropi, Holandija je uvek nezavisno od stavova drugih zemalja donosila svoje zakone. Tako je među prvim zemljama dala ženama pravo glasa, legalizovala abortus, eutanaziju, brakove između osoba istog pola, prostituciju i upotrebu „lakih droga“, pa je na taj način pružala mogućnost drugim državama da vide kako sve to funkcioniše u praksi.

Stav koji ima prema drogama je i danas mnogima neprihvatljiv. Sa ciljem da razdvoji tržište lake i teške droge kako bi se smanjila upotreba teških droga, u Holandiji su marihuana, hašiš i „magične pečurke“ dozvoljene i mogu se legalno kupiti.

Holandska kompanije E-Njoint BV je nedavno proizvela prvi elektronski džoint na svetu, koji ne sadrži psihoaktivnu supstancu THC, duvan i nikotin, pa će se uskoro naći i na kioscima u drugim državama Evrope. Po ceni od devet evra, elektronski džoint se proizvodi u šest različitih voćnih mirisa, a namenjen je zabavi.

Blagotvorno dejstvo kanabisa kod ublažavanja simptoma niza teških bolesti, od multiple skleroze do nuspojava hemoterapije je dokazano u medicini, pa ova firma planira da proizvede i elektronski džoint koji će moći da se puni lekovitim uljem ove biljke. U toku su pregovori sa izraelskom kompanijom Tikun Olam, koja uzgaja terapeutski kanabis, tako da će ovakav elektronski džoint moći da služi kao medicinsko pomagalo pacijentima koji se nalaze u terminalnoj fazi bolesti.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru