Misterija Starca od Jezera

13 Dec 2015
2274 pregleda

Misterija stara skoro 130 godina i danas zaintrigira svakog ko vidi odavno mrtvo stablo kako uspravno pluta vodama jezera Krater u Oregonu.

Misterija Starca od Jezera

Tokom prve geološke studije jezera, 1886. godine, naučnik Džozef S. Dajler je primetio trupac koji krstari po vodi pod uticajem vetra i talasa. Šest godina kasnije je objavio svoja zapažanja, ukratko pomenuvši neobično stablo. To je prvi pisani trag o pojavi koja je postala poznata kao Starac od Jezera. Staro stablo, dugo 9 metara, i nakon 130 godina pluta i patrolira, uvek stojeći u neobičnom vertikalnom položaju, do pola uronjeno u vodu. Obim stabla je oko 60 cm. Tokom vremena, deo iznad vode je izbledeo od sunca i vetrova, ali je još uvek dovoljno velik i snažan da izdrži težinu čoveka.

Dajler je u početku verovao da je stablo pustilo korenje i tako se fiksiralo za mulj na dnu. Nadao se da će moći da ga iskoristi za merenje porasta nivoa vode u jezeru Krater. Tek kasnije je ustanovio da se stablo kreće i da ga ništa ne vezuje za tlo. Vremenom je Starac postao zaštitni znak jezera i turistička atrakcija.

Još uvek je misterija zbog čega se trupac nikada nije prevrnuo i počeo da pluta horizontalno, što bi bilo logično, ili istrulio nakon celog veka provedenog u vodi. Jedna od logičnijih teorija kaže da je drvo palo u vodu sa nekog klizišta u priobalju, noseći u svom korenju stene koje su ga u početku držale uspravno. Vremenom je korenje istrulilo, stene su potonule, ali je donji deo ostao natopljen vodom. Njegova težina, nasuprot lakoći nadzemnog dela koji je postao sasušen i lagan pod udarima vetra i toplote sunca, učinila je da stablo zadrži uspravan položaj. Hladnoća jezera je sprečila truljenje.

Prirodnjak Džon Doer je 1938. godine utvrdio da Starac konstantno putuje velikom brzinom. Prateći ga tri meseca, ustanovio je da je stablo prešlo put od 100 kilometara u raznim pravcima, a da mu kretanje diktiraju vremenski uslovi.

Ipak, postoje oni koji se kunu da je upravo suprotno. Po jednoj legendi, Starac od Jezera kontroliše vreme. Tokom podvodne ekspedicije u jezeru 1988. godine, naučnici su ga privezali u blizini Čarobnjakovog ostrva da bi izbegli sudar stabla sa podmornicom. Legenda kaže, u trenutku kada su vezali stablo, nebo je pocrnelo i počela je strahovita oluja. Kada su oslobodili Starca, nebo se odmah razvedrilo.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 22 Dec 2015

Zaista fascinantno! Šta sve Majka Priroda može da nam priredi!? Čitajući prvi deo priče, odmah sam se zapitao kako Starac od Jezera stoji uspravno? Razmišljao sam nekoliko minuta i ne dođoh ni do kakvog rešenja. Objašnjenje koje je dato u nastavku teksta je, zaista, sasvim moguće...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru