Merilin Monro, pola veka pod velom misterije

05 Aug 2012
Autor Mirjana
2125 pregleda

Ispod jednog od bezbroj video klipova sa insertima iz filmova koje je snimila stoji komentar:

Za vas koji ovde komentarišete da ne razumete šta je tako posebno u vezi sa njom, reći ću samo - došli ste ovde da biste je gledali, 50 godina nakon njene smrti. Toliko o posebnosti.”

Merilin Monro, pola veka pod velom misterije

Zaista, šta je bilo toliko magično u ženi koja nije posedovala ni gracioznost Grejs Keli, ni ljupkost Odri Hepbern, ni raskošnu lepotu Liz Tejlor? Odgovor sigurno leži u njenoj neverovatnoj harizmi koja joj je dala neobjašnjivu privlačnost i pečat posebnosti.

Lepotu lica i tela Merlin Monro (1. jun 1926 - 5. avgust 1962) sačuvala je filmska traka, kao i mnogi umetnički i upotrebni predmeti, od kultnih Vorholovih fotografija do slika koje su proizvođači konfekcije štampali na odevne predmete češće nego zastavu Amerike.

Kompleksno i nezavidno socijalno poreklo prožeto zastrašujućim brojem smrti, teških psihičkih i fizičkih bolesti najbližih, život u sirotištima i prihvatilištima, nage fotografije snimljene u trenucima kada je umirala od gladi i nemaštine, sudbinske i one manje važne ljubavi, kratak uspon do zvezda, veze sa Kenedijevima čija je porodična nesreća zarazna, poroci, usamljenost i osude javnosti, ispleli su tokom tridesetšest godina jedan komplikovan i osetljiv mentalni sklop koji jednostavno nije umeo dalje.

Mnogo godina nakon njene smrti kritičari su počeli da prepoznaju duhovitost u Kako se udati za milionera, samoironiju u Dijamanti su najbolji prijatelji, talenat u Neki to vole vruće. Teško je reći da li su ti novi stavovi rezultat patine koja je prekrila filmsku traku i otvorila nove vidike, ili pokušaj iskupljenja za posmehe i loše kritike koje je ovo, kako sada shvatamo, filmsko božanstvo trpelo do samog tragičnog kraja.

Ono što se pre pola veka događalo u njenoj duši ostaće večita misterija. Od dana kada je pronađena mrtva u svom stanu do danas ne prestaju nagađanja o tome da li je pala pod teretom sopstvenih demona, ili je bila žrtva komplikovane ljubavno - političke zavere na najvišem nivou najmoćnije države sveta.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Kalina, 05 Aug 2012

Ja mislim da je ona ko i mnogo od njih koji su dostigli veliku slavu, da su ubijeni a sve je to izrezirano ko samoubistvo ili smrt koja je nastala od prevelike doze lekova, droge itd. Sve vise je poznato narodu ko stoji iza toga, da su to ljudi koji vode svet i diktiraju ko ce biti slavan, kakav ce mu biti zivot i koliko ce dugo da zivi.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru