Merilin Monro, teorije zavere

05 Aug 2015
Autor Tea
1366 pregleda

Na današnji dan, 5. avgusta pre više od pedeset godina, u 36. godini života nas je napustila jedna od najvećih holivudskih filmskih zvezda pedesetih godina prošlog veka, Merilin Monro (Marilyn Monroe, 1926 - 1962). Iako je patolog zvanično njenu smrt proglasio samoubistvom, malobrojni su oni koji su u to i poverovali.

Merilin Monro, teorije zavere

Kako su mnogi detalji ove tragedije bili kontraverzni i nisu bili otvoreni za javnost, a patolog nakon obdukcijskog nalaza saopštio da je u njenom organizmu pronašao veliku količinu barbiturata te da je „verovatno reč o samoubistvu”, do danas je stvoreno mnogo teorija u kojima se na osnovu nagađanja, pretpostavki ali i objavljenih činjenica tvrdi da je reč o zataškanom ubistvu.

Ubistvo je naredio Džon Kenedi

Dobro čuvana tajna o ljubavnoj vezi holivudske dive i tadašnjeg predsednika SAD, pretila je da bude otkrivena, kada je Monro 19. maja 1962. Kenidiju na rođendanskoj proslavi otpevala sada već legendarnu verziju pesme „Happy birthday, Mr President”. Ova nežna interpretacija izvedena sa neskrivenom emocijom, predstavljala je svojevrsno priznanje ljubavi koje je pretilo da izazove ozbiljan politički skandal čije su razmere mogle da budu takve da unište Kenedijevu karijeru. Zbog takvih okolnosti, predsednikovog opravdanog straha da će Monro javno izneti detalje njihovog intimnog života, kao i činjenice da je ovo ujedno bio i njen poslednji nastup, mnogi teoretičari zavere tvrde da je lično Kenedi naredio njeno ubistvo.

Ubistvo je naručio ili je lično ubio Robert Kenedi

Prema ovog teoriji, slavna glumica je pred smrt imala aferu sa tadašnjim državnim tužiocem, predsednikovim bratom, Robertom Kenedijem. Kako je tokom njihovog intimnijeg druženja saznala o tajnim vezama ove porodice sa mafijom, postala je pretnja njegovoj blistavoj karijeri. Ova teorija se bazira na dokumentima koje je za vreme dok je pratio i prisluškivao filmsku divu za sobom ostavio detektiv Fred Otaš, a koje je mnogo godina kasnije pronašla njegova ćerka. Prema tim zapisima, ona se te noći posvađala sa Robertom, pa se pretpostavlja da ju je on i ubio, a potom sve zataškao.

Ubila ju je mafija

U knjizi „Dvostruka prevara“, Čak Đankana tvrdi sasvim suprotno. Prema njegovim saznanjima Merilin Monro je ubila mafija kako bi stavila do znanja državnom tužiocu Robertu Kenediju kako prolaze oni koji su toj istoj mafiji za petama. Ubistvo je namerno izvršeno na način koji bi istragu i javnost naveo da u prvi plan kao glavne osumnjičene za ovo delo stave braću Kenedi.

Ubio je psihijatar

Dr Ralf Grinson je bio psihijatar koji joj je za smirenje pripisao barbiturate. Pristalice ove teorije tvrde da se lekar tokom seansi „smrtno” zaljubio u nju, a kada je shvatio da će ta ljubav zauvek ostati nuzvraćena, te noći joj je dao „smrtnu dozu” leka, verujući da će na taj način javnost i patolog poverovati da je reč o samoubistvu.

Nalog za ubistvo je dala CIA

Poslednja teorija koja se pojavila u javnosti se bazira na nedavnom priznanju Normanda Hodžisada, koji tvrdi da je po nalogu Američke obaveštajne službe ovo ubistvo on lično izvršio kao član male „ćelije“ koja je bila zadužena za političke likvidacije onih koji predstavljaju opasnost po bezbednost države.

Mada nas je Merilin Monro napustila pre više od 50 godina, čini se da teorije zavere o tom tužnom činu nikada neće prestati. Razlog tome leži u činjenici da se sve ono što se tada moglo čuti u javnosti kao zvanična verzija, u mnogome ne poklapa sa sledom događaja te večeri i dokazima koji su naknadno obelodanjeni, ali se pre svega nalazi u dugogodišnjoj ljubavi njenih fanova koji zahvaljući onome što je ona istinski predstavljala kao kultna filmska diva, modna ikona i seks simbol dvadesetog veka, ne žele da prihvate da je više nema.

Filmska publika je pamti po ulogama u „Muškarci više vole plavuše“, „Kako se udati za milionera“ i „Majmunska posla“, a uloga u filmu „Neki to vole vruće“ ne samo da joj je donela nagradu Zlatni globus, već ju je i uzdigla na pijedastal koji nosi oznaku „večna“.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru