Oskar 2014

03 Mar 2014
Autor D.L.
391 pregleda

Ovogodišnja, 86. po redu dodela Academy Awards of Merit, popularnog Oskara, koju dodeljuje Američka akademija za filmsku umetnost i nauku (AMPAS) održana nedelju dana kasnije nego obično zbog preplitanja sa emitovanjem događaja na ZOI u ruskom gradu Soči, završila se bez mnogo iznenađenja.

Oskar 2014

Dolbi pozorište (Doulby Theatre) u ''Gradu Anđela'' je još jednom blistao punim sjajem prepun glamura po kojem je Holivud, i njegovi stanovnici(?), poznat u svetu. Kao što obično biva svake godine, i ove je pre oficijalne ceremonije prvo počela ona ''nezvanična'', šetnja crvenim tepihom. Na meti desetine fotoaparata su se prošetale sve važne, i one manje važne, ličnosti Holivuda, Los Anđelesa, Filmske akademije i SAD-a. Širok osmeh ispod perfektne frizure i iznad skupocene garderobe je nezaobilazan deo ceremonije, zvanične ili nezvanične.

Domaćica svečanosti je bila američka glumica Elen deDženeres, koja je tu čast već imala i na 79. dodeli Oskara 2007. godine, a za zvučno zadovoljstvo su se pobrinuli U2 sa pesmom "Ordinary Love" (iz filma Mandela: Long Walk to Freedom), Idina Menzel sa ''Let It Go'' (Frozen), Karen O sa ''The Moon Song'' (Her), Pharrel Williams sa "Happy" (Despicable Me), Pink ''Over the Rainbow'' (Wizard of Oz) i Bette Midler ''Alone Yet Not Alone''. Na listi gostiju koji su bili zaduženi da najave nagrade nalazila su se imena veterana sa celuloidne trake Robert de Niro, Semjuel L. Džekson, Harison Ford, Vupi Goldberg, Sindi Poatje, rame uz rame sa malo mlađim zvezdama, kao što su Naomi Vots, En Hatavej, Endru Garfild i mnogi drugi. Svečanost je počela u 02:30 časova po našem vremenu i išla svojim uobičajenim tokom, dodeljivanjem nagrada prvo muškom sporednom glumcu, a zatim onim malo manje važnim kategorijama. Malo manje važne novinarima, ali kao što smo to već jednom rekli, svaki Oskar sija istim sjajem, i vredan je kako najboljem režiseru, glumcu, glumici, tako i kompozitoru, montažeru ili animatoru pokreta.

U kategoriji za najboljeg sporednog glumca Oskara je dobio Jared Leto za ulogu u filmu Dallas Buyers Club, biografskoj drami o tragičnoj sudbini američkog aktiviste Rona Vudrufa. Leto je za potrebe uloge morao da smrša čak 17 kilograma. Ovog glumca smo gledali u filmovima Requiem for a Dream, Lord of War, Mr. Nobody i American Psycho.

Za najbolju sporednu glumicu proglašena je Lupita Nyong'o za ulogu u filmu 12 Years a Slave, istorijskoj drami po istinitoj priči o crncu Solomonu koji je kidnapovan u Vašingtonu i zatim prodan robovlasniku u Luizijani. Lupita igra ulogu Petsi, robinju koja posteje predmet seksualne opsesije njenog brutalnog gospodara. Interesantno je, da je ovo njen prvi film u kome se pojavila u nekoj ozbiljnijoj ulozi.

Oskara za najbolju režiju je dobio Alfonso Cuaron za film Gravity, priču o ženi astronautu koja se nakon nesreće na brodunalazi sama u svemiru i bori za opstanak i povratak na zemlju. Alfonso je scenario za ovaj film pisao sa svojim sinom, a interesantno je da nije rađen u 3D formatu, nego je konvertovan u njega. Režiser je poznat po svojim ostvarenjima Children of Men, Harry Potter and the Prisoner of Azbakan i Y Tu Mama Tambien.

Za najbolju žensku ulogu, Oskar je otišao u ruke Cate Blanchett za ulogu Džasmin Frensis u filmu Blue Jasmin. Džasmin je pripadnica njujorškog visokog društva, koja svog muža smešta u zatvor kada saznaje za njegovu prevaru. Nakon saznanja o njegovom samoubistvu, gonjena osećajem krivice beži kod svoje sestre u San Francisko, gde donosi neprekidne svađe i brojne probleme. Kejt Blanšet je ovo treći Oskar, a znamo je iz serijala Gospodar Prstenova i filmova o Elizabeti I.

Kao najbolji glumac u 2013. godini proglašen je Matthew McConaughey u filmu Dallas Buyers Club. Metju glumi Rona Vudrufa, američkog aktivistu koji saznaje da ima HIV i da mu je ostalo još 30 dana života. Priča prati njegovu promenu od narkomana i homofoba do čoveka koji brani svog prijatelja transseksualca i koji ilegalno nabavlja lekove onima kojima su potrebni. Ovo mu je drugi Oskar, a poznat je po ulogama u filmovima The Wolf of Wall Street, The Lincoln Lawyer, Mud i How to Lose a Guy in 10 Days.

Na kraju, po mišljenu 6 hiljada članova Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, najbolji film u prošloj godini je bio 12 Years a Slave, režisera Stiv MekKvina, sa Bred Pitom i Čuetel Edžioforom u glavnim ulogama. Film se zasniva na istinitoj priči o crncu Solomonu koji biva kidnapovan u Vašingtonu 1841. godine i prodan robovlasniku u Luizijani. Dvanaest godina je proveo radeći na plantaži pamuka, sve dok nije oslobođen 1853. godine, kada svoju životnu priču pretače na papir.

U ostalim kategorijama Oskara su dobili: Mr. Hublot kao kratki animirani film, a Frozen kao dugometražni animirani film; za najbolji kostim nagradu je dobio film The Great Gatsby, a za šminku film Dallas Buyers Club; najbolje vizuelne efekte je imao film Gravity; najbolji kratki igrani film je Helium; najbolji kratkometražni dokumentarni film je The Lady in Number 6: Music Saved My Life, a dugometražni dokumentarni je 20 Feet from Stardom; najbolji film van engleskog govornog područja je italijanski film The Great Beauty; naučno-fantastični film Gravity je dobio dva oskara za zvuk, za miksovanje i za montažu; za najbolju kameru je proglašena ona u filmu Gravity; najbolja montaža je takođe bila u filmu Gravity; The Great Gatsby je dobio nagradu za najbolju scenografiju; najbolja muzika komponovana za film je ona iz filma Gravity, a najbolja pesma je u filmu Frozen; najbolji prerađeni scenario je za film 12 Years a Slave, a najbolji originalni scenario je za film Her.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru