Luster OBLAK, vaš lični Zevs na plafonu

29 Oct 2016
Autor Mirjana
1399 pregleda

Svima nam je poznata rasveta koja radi na principu senzora ili na daljinsko upravljanje. Sada vam predstavljamo potpuno novi sistem osvetljenja i zvuka, neobičnog dizajna i performansi, koji specijalnim efektima imitira oluju.

Luster OBLAK, vaš lični Zevs na plafonu

Luster Oblak (The Cloud) je nastao na univerzitetskom kursu Produkti dizajna, a delo je Ričarda Klarksona. Iako ga je moguće kontrolisati daljinski, luster može da radi i u autopilot modu i na svaki ulazak u prostoriju ili pokret reaguje tako što okruženje pretvara u šumu Amazona tokom oluje. Ritmičke munje iz oblaka praćene su zvukom kiše, groma i vetra.

Vazdušasta struktura lustera postignuta je upotrebom hipoalergijskih vlakana umetnutih u sunđerasti okvir. Daljinski upravljač omogućava da se promeni brzina i intenzitet boje i svetla. Nažalost, ova mala ektravagancija dolazi sa visokom cenom od 3360 $, ali je dostupna i u znatno svedenijoj verziji. Luster nalik oblaku, koji je obična svetiljka, košta 956 $.

Podstaknut uspehom inicijalnog dizajna 2014. godine, Klarkson je odlučio da ode korak dalje sa svojim Stvaranje vremena (Making Weather) izumima.

Nedavno je predstavljen prototip lebdećeg zvučnika prepoznatljivog dizajna nalik oblaku. U njega su integrisani kvalitetni Bluetooth zvučnici, ali oblak ne bi bio oblak da stoji na polici. U saradnji sa holandskim dizajnerima okupljenim oko projekta Crealev, Klarkson je uspeo da u oblak smesti snažne magnete koji se odbijaju od, takođe opremljene magnetima, jednostavne kružne podloge. Ovim je omogućeno da oblak lebdi, ali to još uvek nije sve! Strateški postavljena LED rasveta u zvučniku omogućava i da „pleše” u ritmu muzike.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru