Maparijum biblioteke Meri Bejker Edi, Boston

06 Feb 2017
726 pregleda

U biblioteci u Bostonu koja nosi ime po osnivaču Crkve hrišćanske nauke, Meri Bejker Edi, nalazi se najneobičniji globus na svetu. Razlikuje se od svih ostalih po tome što svet možete da posmatrate iz središta Zemlje!

Maparijum biblioteke Meri Bejker Edi, Boston

Zemljina površina je okrenuta ka unutrašnjosti globusa, koji je sa spoljne strane osvetljen. Napravljen je od bronze i stakla a njegov prečnik iznosi 10m. U samo središte je postavljen most kojim se posetioci kreću i posmatraju celu planetu od Severnog do Južnog pola bez distorzije koja se javlja na georafskim kartama.

Maparijum je zamisao arhitekte iz Bostona Čestera Čerčila kome je bio dodeljen posao da projektuje sedište Izdavačkog društva hrišćanske nauke. Inspirisan globusom prečnika 4m koji se vrteo oko svoje ose u holu zgrade Dejli njuza u Njujorku, Čerčil je poželeo da nešto slično, ali veće i neobičnije krasi zgradu današnje biblioteke. Dizajniranje i izgradnja globusa trajala je tri godine, a kada je otvoren za javnost 1935. godine, postao je prava senzacija. Biblioteka je mesečno brojala preko 10.000 poseta.

Globus se sastoji od 608 zamenljivih vitraža i tako je dizajniran da bi lako mogao da se ažurira ukoliko dođe do promena granica. Zbog visokih troškova do tako velikog projekta nikad nije došlo. Jedina restauracija koja je izvršena na njemu su osvežene boje 1998. godine. Tom prilikom su sijalice sa užarenim vaknima zamenjene led sijalicama koje naglašavaju određenu oblast prateći izlaganje vodiča. Uprava biblioteke je jednoglasna u stavu da je istorijska i umetnička vrednost globusa prevelika da bi se bilo šta radikalno menjalo, i tom odlukom je zaleđena politička karta iz 1934. godine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru