Krater dijamanata - zadrži sve što pronađeš

22 Nov 2015
792 pregleda

U jedinom rudniku dijamanata na svetu koji je otvoren za javnost, plaćanjem simbolične ulaznice stičete pravo da svaki dijamant, ili drugi dragi kamen koji pronađete, ponesete sa sobom i zadržite.

Krater dijamanata - zadrži sve što pronađeš

Nekada je bio krater, a danas je ovaj komad zemlje u Arkanzasu preoran i poravnat alatkama tragača za blagom. Neki od njih su profesionalci, opremljeni specijalnom opremom za odvajanje krupnijih segmenata od prašine, a najveći broj posetilaca se jednostavno spusti na kolena i kopa sitnim alatom u nadi da će otkriti svetlucave kamenčiće.

U poslednjih sto godina, Krater dijamanata je darovao posetiocima na hiljade sitnih dijamanata i poludragog kamenja, ali i zaista vredne primerke krupnih dijamanata. Ovde je iskopan i Ujka Sem, dijamant od 40 karata, najveći ikad pronađen na teritoriji SAD-a. Po evidenciji koju vodi uprava, posetioci svake godine iskopaju oko 600 dijamanata različite veličine i kvaliteta, a od kada je 1972. godine otvoren za javnost, iz njega je izneta 31 000 dragocenih kamenčića.

Dijamanti koji se ovde nalaze su nastali pre tri milijarde godina, u zemljinom omotaču na dubini od preko 100 kilometara od površine, gde su se kristalizovali od ugljenika pod ogromnim pritiskom. Pre oko 100 miliona godina, rastući stub magme doneo ih je do plićih slojeva, iz kojih se nakon eksplozije masivnog vulkana rasejalo po krateru površine od oko 3200 ari. Dijamanti su dugo bili skriveni unutar ksenolita, stenovitog kamenja koje je izbacila lava. Komadi ksenolita su vremenom erodirali, otkrivajući svoj dragoceni tovar. Na zemljištu današnjeg državnog parka Krater dijamanata, počelo je da se presijava drago i poludrago kamenje, dijamanti, ametist, ahat i jaspis.

Dijamantska groznica je započela 1906. godine, kada je Džon Hadlston na svom imanju pronašao dva neobična kristala dok je obrađivao zemlju. Odneo ih je lokalnom zlataru, koji je potvrdio da je reč o pravim dijamantima. Ubrzo se Hadlstonov posed našao pod opsadom kopača, a on sam nije bio zainteresovan niti da kopa, ni da se bori sa raspomamljenim narodom. Prodao je imanje grupi investitora za 36 000 $. Ispostavilo se da zemljište jeste bogato dijamantima, ali su oni suviše malog prečnika da bi bilo isplativo za komercijalnu eksploataciju. Najveći broj kamenčića je veličine vrha šibice. I pored obeshrabrujuće procene stručnjaka, kopači amateri često pronalaze primerke veličine tri i pet karata, koji neobrađeni koštaju nekoliko hiljada dolara.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru