Komšija Selak, zvezda svetskih medija

07 May 2014
Autor Mirjana
322 pregleda
Komšija Selak, zvezda svetskih medija

Britanski Telegraf, Huffington Post, Daily News, nemački Spiegel i neverovatno veliki broj drugih značajnih svetskih medija ovih dana ponovo pišu i emituju reportaže o neverovatnom životu jednog Hravata - profesora muzike Frane Selaka.

Kako kod nas niko nije „postao prorok u svom selu“ tako i mediji iz regiona prenose znatno drugačiju priču od one koju čita i sluša ostatak sveta. Zašto je ovaj 85- godišnji čovek uopšte dospeo u žižu javnosti? Po navodima svetskih medija, Frano je izbegao sigurnu smrt čak 7 puta, potom dobio premiju na lutriji, a onda sve što je dobio podelio ljudima oko sebe i sad uživa u staračkim danima, srećniji nego ikad.

Njegovu neuništivost opisuju ovako:

1962 - Voz Sarajevo - Dubrovnik sleteo je u Neretvu. Selak je laktom razbio prozor, izvukao sebe i saputnicu iz vagona i isplivao iz reke. Nesreća je odnela 17 života.

1963 - Na avionu kojim je leteo iz Zagreba ka Grobničkom polju greškom su se otvorila vrata za izlaz u slučaju opasnosti. Frano je ispao s visine od 600 metara i završio u plastu sena. Tada je poginulo 19 ljudi.

1966 - Autobus kojim je Frano putovao u Split zaneo se na putu i upao u reku Bosnu. Četiri putnika je izgubilo život, a Frano je i iz ove nesreće izašao sa lakim povredama.

1970 - Vatra je zahvatila automobil na benzinskoj pumpi, ali je Frano uspeo da pobegne neposredno pre nego što je došlo do velike eksplozije.

1973- Ponovo preživljava požar u automobilu.

1995 - Na Franu u Zagrebu naleće autobus, ali on opet izvlači živu glavu uz par ogrebotina.

1996 - Na njegovu Škodu je na nezgodnoj planinskoj krivini naleteo kamion UN-a. Automobil je odbačen u provaliju duboku 300 metara, gde je eksplodirao. Frano pre toga uspeva da otvori vrata i iskoči iz automobila. Spas od provalije mu je bilo drvo za koje se uhvatio.

2003 - Osvaja milion dolara na hrvatskoj lutriji ( 7 miliona hrvatskih kuna).

2010- Velikodušno deli ostatak svog novca porodici i prijateljima.

Svetski mediji prenose njegovu izjavu da je „srećniji nego ikad“ i da ne žali za novcem. Svoju sreću je našao sa petom ženom, a šaljivo ističe da prethodne četiri treba dodati na spisak životno opasnih katastrofa koje je preživeo.

Oni takođe navode da je Selak prodao svoju luksuznu vilu na privatnom ostrvu hrvatskog primorja, podelio novac prijateljima i familiji, a za sebe ostavio dovoljno tek da njemu i njegovoj supruzi obezbedi pristojan život. Koliko je „franomanija“ zahvatila svet, svedoči i animirani film o Selakovom životu koji je za samo nekoliko dana postao hit na YouTube.

Hrvatski mediji tvrde da su njihove svetske kolege malo „pobrkale lončiće“ u želji da idealizuju ovog dubrovačkog profesora muzike koji danas živi u Petrinji. Iako se slažu da Selak danas živi skromno, od penzije visoke 3,000 kuna, u kućici pored kapele Device Marije koju je podigao dok je imao novac, oni tvrde da novac nije podelio svojevoljno, nego da je žrtva nepromišljenog trošenja i olakog pozajmljivanja velikih svota nelojalnim dužnicima.

Oni podsećaju javnost da je Frano pre nekoliko godina, tokom „loto groznice“ u Hrvatskoj, za medije izjavio da mu od milion dolara nije ostalo ni 10, a da pred sudom vodi parnice protiv onih koji su od njega novac pozajmili pa „zaboravili“ da vrate. Takođe, tom prilikom se žalio da je velike svote izgubio lošom preprodajom automobila, kuća i lokala na primorju. Tada je na uvid nudio i izvod iz banke, u kojem ga opominju na nedozvoljeni minus od 69 kuna na tekućem računu.

Jedna istina stoji. Frani novac nije doneo sreću, ali je njegova živopisna biografija svakako materijal za holivudski hit sa Dannyem DeVitom u glavnoj ulozi!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru