Pet minuta gromoglasne tišine

03 May 2014
Autor Mirjana
312 pregleda
Pet minuta gromoglasne tišine

Svetski dan slobode medija - 3. maj obeležava se danas, a novinarska udruženja i sindikati su pozvali sve kolege da od 11.55 do 12 sati prekinu program, isključe ton i zamrače ekrane, kako bi „gromoglasnom tišinom” pokazali da su spremni da se bore za slobodu novinarske profesije.

Oni koji sumrak srpskog novinarstva posmatraju iz središta zbivanja, iz redakcija u kojima rade, obično postavljaju fokus na srozavanje profesionalnih standarda. Srž problema vide u nepostojanju jasne razlike između profesionalca kome je novinarstvo životno opredeljenje potkrepljeno formalnim obrazovanjem i kvalitetnim treningom, i slučajnih prolaznika kroz svet izveštavanja. Trku za tiražom i rejtingom, u društvu gde medijska kultura počinje i završava u tabloidizovanom naslovu, od samog starta gube oni sa dovoljno jakim novinarskim integritetom koji ih sprečava da jedu sa poda kvazi-moćnih medijskih sistema.

Rastezanje pojma slobode novinarske profesije i njegovo slobodno tumačenje od strane onih koje je u tom resoru izrodila društvena klima i nakaradan sistem vrednosti, dovelo je do potrebe da se danas u cilju očuvanja časti novinarske profesije te slobode ozbiljno preispitaju.

Osnovni pravni okvir, Ustav Republike Srbije, u čl. 46 garantuje slobodu mišljenja i izražavanja kao i slobodu da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje. Tumačeći zakonom garantovanu slobodu medija kao slobodu plasiranja svake, izmišljene ili stvarne informacije, bez ikakvog moralnog, logičkog i etičkog filtera, odgovorni za kontrolu i nadzor nad javnim informisanjem često ignorišu odredbu istog člana koja kaže da se sloboda izražavanja:

„može zakonom ograničiti, ako je to neophodno radi zaštite prava i ugleda drugih, čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda i zaštite javnog zdravlja, morala demokratskog društva i nacionalne bezbednosti Republike Srbije”.

Tanka linija između kontrole medija i cenzure je često razlog zbog koga nadležni oklevaju da reaguju pre nego što medijski sadržaj pređe granicu razuma, a ne samo granicu moralnog ponašanja u demokratskom društvu. Nelagodnost u određivanju jasnog standarda, koja u osnovi ima strah nadležnih od nedemokratskog postupanja, je samo jedan, manji razog za današnje stanje u srpskim medijima.

Slikari kažu „kada se odmakneš, bolje se vidi”.

Tako posmatranje ovog problema spolja ukazuje na niz ozbiljnih nepravilnosti u samoj postavci srpskog sistema medija. Tokom prethodne godine, nezavisna organizacija posvećena monitoringu stanja ljudskih prava u svetu, Freedom House, istakla je kao jedan od ključnih problema u Srbiji učestale fizičke i verbalne napade na novinare. Kao ozbiljan propust ova organizacija navodi nedovoljnu javnost vlasništva nad medijima, što predstavlja problem po pitanjima nezavisnosti, prikrivenih interesa i motiva za postojanje medijskih sistema sa tajnom ili nedefinisanom vlasničkom strukturom.

Godišnji zveštaj Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad SAD ističe ekonomski pritisak kao vid indirektne cenzure medija u Srbiji koju sprovode moćni oglašivači, interesne grupe i političke stranke, stvarajući asimetrične odnose između konkurentskih medija. Strah od povlačenja ugovora o komercijalnom oglašavanju, što moćne kompanije često čine netransparentno i u skladu sa političkim, a ne ekonomskim interesima, je po navodima ovog izveštaja izvor samocenzure i pristrasnog izveštavanja najvećeg broja medija u Srbiji.

Pozivajući se na izveštaje svetskih eksperata i faktički loš položaj novinarske profesije u Srbiji, organizacije UNS, NUNS i Granski sindikat medija „Nezavisnost” u svojim saopštenjima na Svetski dan slobode medija apeluju na državne organe da ulože veće napore u sprečavanju potpunog urušavanja medijskog sistema u Srbiji i donesu strategiju koja će omogućiti rad novinara bez pritisaka, zasnovan isključivo na jakim profesionalnim standardima.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru