Kliker od hiljadu dolara

07 Mar 2014
3460 pregleda

Retko se dešava da dete ma kog bilo pola, u nekom periodu svog detinjstva ne bude opčinjeno klikerima, tim malenim, šarenim, staklenim (ili porcelanskim) kuglicama. I ne samo deca. Pa Indijanci su 1626. godine prodali Holanđanima Menhetn (centralni deo Njujorka) za ogledalca i klikere!

Kliker od hiljadu dolara

Najstariji kameni klikeri su pronađeni prilikom arheoloških iskopavanja na raznim lokacijama. Datiraju još iz drevnog Egipta i Mesopotamije. U prvom veku p.n.e. u starom Rimu, u vreme vladavine imperatora Avgusta, klikeri su bili vrlo cenjeni i omiljeni. Njegova osvajačka politika je značajno uticala na širenje ove igre, između ostalog i u Britaniji gde su pored kamenih i klikera od gline počeli da se prave i klikeri od mermera (engl. marble, odakle i potiče njihov naziv). Prema nekim izvorima prvi klikeri od stakla su napravljeni u Veneciji od čuvenog muranskog stakla, a prva serijska prizvodnja staklenih klikera je započeta u Nemačkoj 1800. godine, a keramičkih sedamdeset godina kasnije.

Klikeri su prvenstveno pravljeni za zabavu i igru. Osim ovih običnih i jeftinih postoje i oni klikeri koji vrede čitavo bogatstvo. Ipak, retki su kolekcionari koji poseduju klikere iz antičkog doba, jer se takvi primerci uglavnom čuvaju u muzejima. Punjenci, odnosno porcelanci s početka 20. veka se danas prodaju po ceni od po 1.000 do 1.500 evra, dok staklenci iz istog perioda dostižu mnogo veću cenu, upravo iz razloga što je staklence teže očuvati. Takođe postoje klikeri od poludragog i dragog kamenja. Ukoliko posedujete neki raritet, na internetu možete naći savete kolekcionara kako da ga pravilno čuvate, popravite, ispolirate i izložite.

Osim dece i kolekcionara klikerima ne mogu da odole ni mnogi umetnici koji su pokušali da daju svoj pečat ovim kuglicama. Jedna od njih je Yoshinori Kondo, talentovana umetnica iz Japana koja stvara prava mala remek dela nadahnuta motivima i detaljima iz japanske tradicije.

A ručni radovi maštovitog Mike Gonga dostižu cenu i po 1.000 dolara po komadu.


Pravila igre:

Klikeri se igraju u klikere ili "onako". Postoji više načina igranja. Prema verziji koju je igrao autor ovog teksta u detinjstvu, klikeri se igraju najčešće na zemljanoj suvoj podlozi bez trave, na kojoj se nalazi rupa tj. roša. Igrači naizmenično, sa određene udaljenosti, bacaju klikere prema roši. Igrač koji je bacio bliže roši kliker ili je ubacio u nju iz prve, igra prvi. Igranje se sastoji u tome što se mora prvo kliker ubaciti u rošu, a potom pogoditi protivnički kliker ("tuširati ga") i tada je igrač pobedio i uzima protivniku kliker, ukoliko su igrali u njega. Igrač koji je u roši, može pozvati protivnika "na kratke". To znači da oni naizmenično igraju do tri poteza jedan prema drugome (bez prava udaljavanja od protivnika) - a sve radi lakšeg pogotka. Takođe, igrač koji je u roši, može pozvati protivnika "na dva" što znači da protivnik može da igra dva puta, s tim da ga izbaci iz roše. Ukoliko ga ne izbaci, igrač koji je u roši može igrati dva puta za redom. Na prvo čitanje zvuči malo komplikovano i zamršeno, ali nije. Zato, deco, skupljajte i igrajte klikere.

I nema đidanja!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru