Kako bi nebo izgledalo noću da je u gradovima mrak?

04 Feb 2014
Autor Mirjana
1044 pregleda

U davna vremena, pre pronalaska struje, naši preci su gledajući noću u nebo videli sasvim drugačije slike od onih koje su nama dostupne. Blještavi gradovi proizvode fenomen „svetlosnog zagađenja“ koji nam onemogućava da vidimo najveći deo sa Zemlje vidljivih nebeskih tela.

Kako bi nebo izgledalo noću da je u gradovima mrak?

Thierry Cohen, jedan od pionira digitalne fotografije, započeo je svoju karijeru 1985. godine, a 2010. godine i samostalni projekat Villes Enteintes (Zamračeni gradovi). U ovim radovima Cohen prkazuje nebo iznad velikih svetskih metropola, ali ne onakvo kakvim ga vidimo, nego kako bi izgledalo da su gradovi noću u potpunom mraku.

Cohenov metod je originalan i precizan. On fotografiše najveće svetske gradove beležeći tačno vreme, ugao, geografsku širinu i dužinu. Kako se svet okreće oko svoje ose, zvezde koje bi bile vidljive u gradovima se „pomeraju” u pustinje, ravnice i ostala mesta na planeti na kojima nema veštačkog osvetljenja, poput Sahare ili Atakame. Prateći kretanje Zemlje, snimio je na tim lokacijama identične astronomske pozicije koje postaju nevidljive na nebu u urbanim naseljima.

Kompozicija dve slike, zatamnjenog grada i neba koje bi bilo vidljivo da je grad zaista u mraku, predstavlja duhovno i političko preispitivanje svega što radimo našoj planeti, ali i zanimljivu sociološku sliku sveta koja crta veze između naizgled nepovezanih lokacija.

Kako svetska populacija postaje sve urbanija gradovi nikada ne spavaju, jer milioni pojedinaca u njima svakodnevno krše prirodne cikluse rada i mirovanja. Cohen kroz fotografije pokušava da povrati našu zaboravljenu viziju mirnih noći i nudi posmatraču mogućnost da se poveže sa beskonačnom energijom zvezda.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru