Špijunske kamere i uljezi: kako nastaju spektakularni snimci divljih životinja

17 Feb 2015
545 pregleda

Izgleda da je prošlo vreme kada su fotografi i snimatelji naoružani beskrajnim strpljenjem bili prinuđeni da satima, ponekad i danima čekaju da uhvate trenutak da bi snimili životinju u divljini. Veliki je izazov snimiti životinju u njenom prirodnom okruženju, a da se pritom ne naruši njen mir i da se ne utiče na njeno uobičajeno ponašanje.

Špijunske kamere i uljezi: kako nastaju spektakularni snimci divljih životinja

Razvojem tehnologije i realizacijom novih ideja ovo je postalo ne samo moguće, već i rutinska praksa. Projekat je započet na snimanju serije „EarthFlight” u produkciji Britanske radiodifuzne korporacije (BBC), kada su korišćene modifikovane kamere koje su imale zadatak da dokumentuju različite vrste ptica.

Kamera koja je ugrađena lešinaru na daljinsko upravljanje se pokazala tako dobro, uprkos buci koju je mehanička ptica proizvodila, da su ubrzo nastali i drugi, savršeniji roboti-uljezi kao što su: špijunska tuna, špijunski delfin, špijunski pingvin, špijunska kornjača itd. Osim robota uljeza, korišćeni su i objekti koji se već nalaze u prirodi (kao npr. kamen u potoku ili sante leda) u koje se sakrije klasična špijunska kamera. Na taj način su snimljeni polarni medvedi i tigrovi. Prednost ovakvog snimanja divljih životinja je svakako i to što snimatelj nema priliku da se nađe u neposrednoj opasnosti prilikom obavljanja svog posla.

U kratkom dokumentarnom filmu „Wildlife”, reditelj i producent Džon Dauner (John Downer) govori o tome kako nastaju spektakularni HD snimci divljih životinja u njihovim prirodnom okruženju.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru