Jezik uvredljivih gestova

19 Apr 2013
Autor Mirjana
1677 pregleda

Nekom četvoronošcu naše ruke mogu izgledati kao par beskorisnih prednjih nogu sa kojima mlataramo po vazduhu. Istina je sasvim drugačija. Ta naša prednja stopala evoluirala su u savršene hvataljke koje krase zadivljujuća snaga i preciznost.

Jezik uvredljivih gestova

Sa psihološke strane, gestovi koje proizvodimo rukama predstavljaju najefikasniji oblik izražavanja. Ilustracije u knjizi Romane LefevreNepristojni gestovi rukama širom sveta: Vodič za uvrede bez reči“, upoznaće vas sa jednim sasvim novim jezikom, sa kojim efikasno (ne garantujemo i bezbedno) možete nekoga zamoliti za seks na Bliskom istoku, ili nazvati ludakom u Italiji.

Brada

Značenje: Gubi se!

Koristi se u: Belgiji, Francuskoj, Severnoj Italiji, Tunisu

U Francuskoj, ovaj gest poznat kao la barbe, ili jednostavno brada, ima isto značenje kao kad jelen prema vama uperi rogove, ili petao krestu. Suština je u brzom i neočekivanom pokretu gde nadlanicom hitro obrišete bradu, kao kad bi vam na nju sleteli muva ili komarac. Gest se ne smatra nepristojnim, ali je stav onoga koji vam ga upućuje jasan: Gubite se!

Idiot

Značenje: Jesi li idiot?

Koristi se u Brazilu.

Južnoamerički gest koji ukazuje na glupost onoga kome je upućen. Izvodi se sa pesnicom na čelu. Uglavnom je šaljivog karaktera, i u principu se koristi među prijateljima bez namere da se sagovornik ozbiljno uvredi. Ponekad je naglašen tako što onaj ko ga izvodi glasno grokće.

Moutza

Značenje: Dođavola s’ tobom! Natrljaću ti lice izmetom! Opštiću sa tvojom sestrom!

Koristi se u: Grčkoj, Africi, Pakistanu

Moutza je najsloženiji i najkompleksniji gest rukom, jednako složen kao japanska ceremonija čaja. To je najverovatnije najstariji gest rukom koji se još uvek koristi, a nastao je u staroj Vizantiji gde je bio običaj da se kriminalci u okovima, vezani na magarcu, vode ulicama gde bi narod na njihova lica stavljao razne prljavštine. U Grčkoj, Moutza je često ima propratne govorne komande par’ta (uzmi ovo) ili órse (eto ti). Tokom godina, Moutza je stekla više konotacija, uključujući i seksualnu, gde pet raširenih prstiju simbolizuju pet skaradnosti koje onaj koji ga pokazuje želi da učini vašoj sestri. Smatra se za izuzetno ofanzivan i nepristojan gest.

Pet Očeva

Značenje: Imaš pet očeva (ili, tvoja je majka nemoralna)

Koristi se u: Arapskim zemljama, Karibima

Ako želite da sebe uvučete u ozbiljne nevolje, i bez sumnje budete deportovani uz Saudijske Arabije, potegnite u javnosti gest Pet Očeva. Ovaj gest u arapskom svetu znači da je broj partnera nečije majke bio toliki da je očinstvo nemoguće utvrditi. Ovo se smatra za ekstremnu uvredu, i skoro uvek će izazvati nemire i nasilje.

Mlin za biber

Značenje: Lud si!

Koristi se u južnoj Italiji.

Na jugu Italije, temperamentni Italijani ovim gestom sugerišu sagovorniku da je toliko lud da mu mozak radi kao drobilica u mlinu za biber. Ne mora da bude uvredljiv, više je šaljivog karaktera.

Corna

Značenje: Žena ti je neverna!

Koristi se u : baltičkim zemljama, Brazilu, Kolumbiji, Italiji, Portugalu, Španiji

Iako je u tradicionalnoj upotrebi u navedenim zemljama, dobro poznatu Cornu, ili Rogove, prepoznaće širom sveta, jer je to postao najlakši način da sagovornika informišete o delikatnoj temi, da mu je partnerka neverna. Ovaj gest je star preko 2500 godina, i njime se pokazuje da je neko postao bik, jer se bikovi kastriraju da bi bili mirniji. U savremenoj upotrebi gestova, Corna više ne znači samo to. Može da znači da je sagovornik zaljubljenik u heavy metal muziku, ili čuveni teksaški Longhorn bejzbol tim.

Otpisan si

Značenje: Ignorišem te!

Koristi se u Grčkoj.

Bukvalni prevod fraze koje ide uz ovaj gest, st’arxidia mou, znači „pišem to po mojim testisima“. Ova fraza nema nikakve veze sa eventualnom čudnom potrebom da neko zaista nešto piše po tim organima, već ukazuje na nebitnost reči sagovornika. Bez obzira na nedostatak organa ključnog za ovaj gest, i žene ga često koriste.

Cutta

Značenje: Klonite me se i ti i tvoja porodica!

Koristi se u: Indiji i Pakistanu

Ako vam je potreban gest kojim ćete uvrediti i pojedinca i celu njegovu porodicu u Indiji i Pakistanu, ne tražite dalje od Cutte. Poreklo tog gesta je nepoznato, ali su efekti žestoki i ozbiljni. Ukoliko izgovorite „Cutta!“ držeći pri tome palac stisnute pesnice u ustima, gostoprimstvo kod domaćina u ovim zemljama će vam biti uskraćeno.

Tacaño

Značenje: Ti si škrtica!

Koristi se u: Meksiku i Južnoj Americi

Baš kao što je srce simbol ljubavi, tako je lakat u mnogim zemljama Latinske Amerike simbol škrtosti. Ta dva pojma su toliko povezana da je tvrdica opisan kao muy codo (veoma lakat), sa objašnjenjem da se on retko uspravlja da plati račun. Često se koristi kad sagovorniku želite da sugerišete da je škrt, a efekat gesta se pojačava ako laktom lupite o sto. U Austriji i Nemačkoj ovaj gest znači „Ti si idiot“, i sagovornik isticanjem lakta saopštava da smatra da vam je tu smešten mozak.

Miriše na ribu

Značenje: Nisi čovek od poverenja!

Koristi se u južnoj Italiji.

Ovim gestom sugerišete sagovorniku da vam se čini da želi da vas prevari. Kada kažiprstom i srednjim prstom skrenete ugao nosa u jednu stranu, kao da želite da se zaštitite od neprijatnog mirsa, poruka „nešto mi tu smrdi“ je poslata.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru