Jastreb Rufus, oko sokolovo nad Vimbldonom

23 Jun 2014
Autor Mirjana
1736 pregleda

Važan član Vimbldona, najstarijeg i po mnogima najuglednijeg teniskog grend slem turnira je jastreb Rufus. On svakog jutra u 6h doleće na svoje radno mesto, noseći propisanu karticu za zaposlene na kojoj piše zanimanje - Ptica Zastrašivač.

Jastreb Rufus, oko sokolovo nad Vimbldonom

Jedini grend slem koji se igra na travi ima reputacija izuzetno otmenog sportskog događaja, pored dobrog tenisa poznatog i po tradicionalnom prisustvu kraljevske porodice, jagodama sa kremom, posebnom dres-kodu i, što je pravi presedan na današnjim sportskim takmičenjima, odustvu reklama sponzora i oglašivača na terenima. Kako teren Vimbldona ima pokretni krov, ćudljivi vremenski uslovi na ostrvu ne mogu pokvariti uživanje posetiocima, niti poremetiti raspored takmičenja.

Međutim, Vimbldonska idila nije bez problema. Lepo uređen travnati teren sa mnogo skrovitih mesta na rubovima pokretnog krova lokalni golubovi doživljavaju kao golubarnik sa pet zvezdica. Predstavljali su veliki problem jer su često sletali na teren i ometali igru, a onda je 2000. godine „angažovan” Rufus. Kako „sam kaže” u promotivnom videu Vimbldona: „inače nemam ništa protiv golubova, ali nema šta da traže na mom terenu”. Tokom dugogodišnjeg predanog rada, Rufus je postao više od rasterivača golubova i važi za pravu maskotu ovog turnira.

Britanci još uvek pamte veliki incident iz 2012. godine kada je Rufus ukraden iz automobila svoje čuvarke, Imogen Dejvis. Istog dana su angažovane britanske policijske snage, a svi mediji su iz sata u sat izveštavali o toku istrage. Nesrećni lopov je shvatio da nakon tolike medijske pažnje neće biti u mogućnosti da unovči slavnu pticu, kao i da mu nakon eventualnog hapšenja sledi ozbiljna sankcija. Ostavio je Rufusa na javnom mestu, u svom kavezu, gde je ubrzo pronađen i vraćen „na posao”.

Tokom turnira, Rufus svakog jutra od 6 do 10 patrolira iznad terena, a kada mečevi počnu ima počasno mesto sa dobrim pogledom na cenralni teren, odakle često tvituje kao @RufusTheHawk.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Joca, 30 Jun 2015

A gde je Rufus bio juce na mecu Djokovic-Kolsrajber... onaj vrapcic ceo mec nije se mrdnuo s terena, k'o da je pravi domaci vrabac :)

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru