Žirafin zamak u Keniji

24 Mar 2014
Autor Mirjana
416 pregleda

Verovatno ste mnogo puta videli čuvenu fotografiju dve žirafe koje se, sa glavama provučenim kroz prozor, slade iz tanjira u nečijoj trpezariji. Većina nas je pomislila da je u pitanju duhovita fotomontaža. Ipak, slike su realne i deo su svakodnevnice u hotelu Žirafin zamak (Giraffe Manor) u Najrobiju.

Žirafin zamak u Keniji

Sagrađen tokom 1930-tih i smešten na posedu od 57 hektara, taj hotelski kompleks danas predstavlja utočište za posebno ugroženu vrstu ovih plemenitih životinja. Rotšildova žirafa (Giraffa camelopardalis rothschildi) je jedna od 9 podvrsta i njen opstanak je ozbiljno doveden u pitanje. Mogu se naći samo u Keniji i Ugandi, a i tamo isključivo u zaštićenim oblastima.

Izuzetno su visokog rasta, nekada čak do 6 metara, a razlikuju se od ostalih vrsta i po karakterističnih 5 roščića. Osim dva prava roga i jednog manjeg na čelu, Rotšildova žirafa ima i dodatni par rogova iza ušiju. Ova vrsta odlikuje se i specifičnim „dokolenicama“, jer su joj potkolenice uvek bele boje, bez mrlja i šara, što je još jedna karakteristika koja je izdvaja od drugih vrsta.

Gosti Giraffe Manor-a u Najrobiju imaju zadovoljstvo da im svakog jutra i večeri u trpezariju smeštenu na verandi hotela svrate ove ljupke životinje, da ih pozdrave i posluže se hranom ostavljenom za njih, ali i sa malo specijaliteta sa menija kojima ih gosti rado ponude. Iako je prvobitno izgrađen kao porodično imanje, hotel je dobio svoju sadašnju namenu kad su ga kupili Jock i Betty Leslie - Melville, čije je rad na očuvanju Rotšildovih žirafa poznat širom sveta. Njihovi projekti podrške razmnožavanju i vraćanju žirafa u prirodna staništa doveli su do značajnog porasta broja jedinki ove ugrožene vrste.

Žirafin zamak je smešten u Lang’ati, predgrađu Najrobija u Keniji. Posed raspolaže sa 10 soba u koje može da se smesti do 25 gostiju. Ovo nije komercijalizovana lokacija prilagođena za veliki broj turista, već mali ekskluzivitet za istinske ljubitelje ovih plemenitih životinja. U njemu su do sada boravile i brojne svetske zvezde: Mick Jagger, Walter Cronkite, Johnny Carson, Brooke Shields, Richard Branson i Ewan McGregor.

Zanimljivost: Čuveni Žare, ljubimac beogradskog ZOO vrta, pripadao je vrsti Rotšildovih žirafa. Ceo svoj život je proveo u Vrtu dobre nade, gde je kao beba stigao iz Češkog ZOO vrta.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru