Isteklo vreme za godišnja doba

25 Aug 2014
Autor Tea
313 pregleda

Korišćenjem satelitskih fotografija snimanih u periodu od 18.januara do 25.aprila, NASA je napravila animaciju koja u šest sekundi prikazuje promenu godišnjih doba od zime do leta u periodu od tri meseca.

Isteklo vreme za godišnja doba

Čini se da je vreme kada smo imali četiri godišnja doba koja se u trajanju od oko tri meseca u ravnomernom ritmu ponavljaju svake godine, daleko iza nas.

Našim područjem je vladala umerena klima koja podrazumeva da je proleće period u kome počinje otopljavanje (21.03-21.06), da bi potom stiglo leto, vreme u kome preovladava sparna vrućina sa retkim kišama (21.06-23-09), sledi jesen (23.09-21.12) u kojoj se uz kiše i hladnije vreme pripremamo za zimu (21.12-21.03), koja označava hladnu klimu i sneg.

Na ovom učenju je 2008. nastao animirani film Vladice Mitrovića, u kome se dečak i devojčica sreću pored jedne klupe u istom parku kroz sva četiri godišnja doba.

Ova idlila će se verovatno uskoro naći u našim udžbenicima geografije, u poglavlju "Klimatski uslovi koji su nekad vladali našim prostorima", a đaci "Škole animiranog filma" iz Vranja će imati domaći zadatak da istraže oblake koji se svakodnevno nalaze iznad našeg neba.

NASA je nedavno objavila video Time lapse koji je sačinjen na osnovu satelitskih fotografija Zemlje koje su snimane svaki dan u periodu od 18. 01- 25. 04 ove godine sa satelita Suomi NPP. Na njima se vide promene snežnog pokrivača i vegetacije uz dinamično praćenje sloja oblaka koji se konstantno kreću iznad tog područja zemljine polulopte.

Prema njihovoj najavi, uskoro možemo da očekujemo i slične snimke promene polarnog pokrivača, kretanje uragana, koncentraciju štetnih gasova...

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru