Globalna invazija meduza

19 Jun 2014
Autor Tea
951 pregleda

Poslednjih godina naučnici upozoravaju na ozbiljno narušavanje prirodne ravnoteže. U morima i okeanima širom sveta primećena je najezda meduza, koje posle ajkula predstavljaju bića kojih se najviše plaše svi oni koji će ovog leta otići na more.

Globalna invazija meduza

Šta god da poremeti ekosistem u nekom delu okeana, dolazi do najezde meduza, koje kao jedan od morfoloških oblika žarnjaka vode slobodnoplivajući način života. Najezde meduza su opasne zbog toga što se one hrane planktonom, hranom od koje živi veliki broj riba - tvrde naučnici.

Ova morska stvorenja postoje od davnina, ali se njihov broj u poslednje vreme povećao u morima i okeanima širom sveta do te mere, da predstavlja fenomen globalne invazije. Kao razlog njihovog masovnog razmnožavanja stručnjaci navode:

  • Klimatske promene, kao još jedan dokaz radikalnih i verovatno nepovratnih promena u ekologiji. Dok druge morske vrste usled naglih promena temperature i kiselosti okeana izumiru, ovi mekušci „cvetaju“. Preživele su uragan Katrinu i curenje nafte 2011.
  • Prekomeran ribolov, koji je doveo do odsustva prirodnih predatora poput plavorepe tune, ajkule i morskih kornjača koje su gotovo izumrle.

Ono što brine kupače je to što meduze poseduju žarne ćelije koje su koncentrisane pretežno oko usnog otvora i na pipcima, a koje sadrže otrovnu supstancu smeštenu u vidu male kapsule sa končićem, na čijem kraju se nalazi bodlja u vidu harpuna. Žarne ćelije kada dospeju u telo žrtve imaju parališuću funkciju koja, kada su u pitanju neke tropske vrste, može biti fatalna i za čoveka.

Najveću štetu jata meduza čine ribarima, posebno u Japanu. U tim vodama one su prilično velike i teške, pa je gotovo nemoguće izvući mrežu u koju one upadnu. Ukoliko u tome i uspeju, riba uhvaćena na ovakav način nije za ljudsku ishranu jer je u njoj kontaminiran otrov.

Meduze su se pojavile pre oko 650 miliona godina, ali su ih kompleksni ekosistemi prirodno držali pod kontrolom. Kako klimatske promene, acidifikacija mora i preteran ribolov dovode do nestajanja vrsta koje su im prirodni neprijatelji, čini se da meduze više ništa ne može zaustaviti. Neke vrste su u stanju da polože 100.000 jajašaca dnevno ili da pojedu 10 puta više hrane od sopstvene težine, što znači da svoju veličinu mogu da dupliraju svaki dan. Kako se hrane i ribljim jajima, naučnici strahuju da ekspanzija ovih drevnih želatinastih stanovnika mora, može sprečiti pokušaj obnove osiromašenih populacija ribe.

Štetne za ribe i opasne za ljude, ma koliko nežno i providno delovale, one predstavljaju najotpornije morske organizme. Broj meduza se posljednjih godina toliko povećao da je u nekim područjima njihova ukupna biomasa postala veća od biomase svih riba zajedno, što znači da opasno prete da neprikosnoveno zavladaju morem.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru