Zemlja kao desert za El Ninjo

01 Dec 2015
Autor Tea
281 pregleda

Uprkos višegodišnjim upozorenjima svetskih naučnika o klimatskim promenama i kontinuiranom zagrevanju Zemlje, atmosfersko-okeanski fenomen El Ninjo je spreman da u atmosferu izbaci toplotu ogromnih razmera. Međunarodna meteorološka organizacija (WMO) saopštava: „2015. će biti najtoplija godina”.

Zemlja kao desert za El Ninjo

Kada su naučnici hronološki rekonstruisali istoriju temperature Zemlje, utvrdili su da je poslednjih deset godina bilo toplije skoro 80% vremena u odnosu na poslednjih 11.000 godina. „Čak ni u ledenom dobu se globalna temperatura nije menjala ovako brzo” – dugi niz godina upozorava Šon Markot sa Univerziteta u Oregonu, a danas i dalje svi klimatski pokazatelji ukazuju na to da će u decenijama koje su pred nama biti još toplije.

Iako se broj prirodnih katastrofa tokom proteklih 10 godina udvostručio u celom svetu, industrijski najrazvijenije države ignorišu svoj udeo u podsticanju globalnog otopljavanja, i pored toga što će biti najodgovornije za ono što će izazvati predstojeći El Njino. Najveći svetski zagađivači, SAD, Kina i Indija se čak ni deklarativno ne zalažu za smanjenje emisije štetnih gasova, gotovo dve decenije odbijajući da potpišu Protokol iz Kjota, jedini međunarodni sporazum o globalnom zagrevanju kojim se uređuje ispuštanje šest vrsta gasova odgovornih za efekat staklene bašte. Zbog toga, Evropska unija preti napuštanjem ovog sporazuma u organizaciji UN-a, ukoliko ga SAD-e ne ratifikuju do sledećeg produženja 2020. godine.

El Ninjo, (španski El Niño, prevod mali dečak), kojeg u SAD nazivaju Godzila, obično čini čuda oko Božića, a predstavlja atmosfersko-okeanski fenomen koji nastaje usled fluktacije pravaca vetrova i temperature vode. Mada postoji od poslednjeg ledenog doba, čini se da će katastrofu kojoj pretenduje, a koju mu danas na dlanu pruža ljudski faktor, uskoro doživeti kao „desert”.

Generalni sekretar WMO, Mišel Žaro je na nedavno održanoj sednici u Ženevi ukazao na izuzetno loše vesti po našu planetu:

  1. najverovatnije će u ovoj godini biti prekoračen prag od jednog stepena Celzijusa
  2. ovo je godina sa najvišom temperaturom površine okeana
  3. ovo je najtoplija godina od kada se vrše merenja

U petogodišnjem izveštaju WMO se ističe da je period 2011-2015. bio najtopliji na našoj planeti, kao i da još uvek postoji mogućnost kontrole emisije gasova koja dovodi do klimatskih promena, ali je taj vremenski rok ograničen. Ukoliko ništa ne učinimo, pod uticajem El Ninja globalno zagrevanje će se nastaviti i u narednoj godini.

Najgore masovno izumiranje u istoriji Zemlje dogodilo se pre 250. miliona godina, a prouzrokovali su ga mikrobi koji su počeli da proizvode metan, daleko otrovniji od ugljen-dioksida. Analizom geoloških naslaga ugljenika u vreme masovnog izumiranja, utvrđeno je da je ogromna količina metana ispuštenog u atmosferu drastično promenila klimu i ravnotežu okeana. Taj proces je uništio 90% vrsta koje su nastale na Zemlji, tvrdi doktor Gregori Fournier sa čuvenog MIT.

Uprkos činjenici da se isto ovo događa i danas i višegodišnjim upozorenjima od strane WMO da će enormni rast temperature na Zemlji ostaviti našim pokoljenjima Potop, niko od odgovornih ne preduzima ozbiljne, konkretne korake. Leto „kad mu vreme nije” smo osetili svi. Ma koliko nam prijali topli dani, na globalnom nivou ovako visoke prosečne temperature se mogu pripisati samo stalnom uticaju „staklene baste”, za koji je danas isključivo odgovoran čovek.

Ovaj „mali predstojeći dečak” koji preti velikom prirodnon nepogodom, a koja će izazvana klimatskim promenama i prekomernim zagrevanjem mora i okeana dovesti do katastrofe, prema meteorolozima će ove zime naše područje verovatno poštedeti.

Kako najavljuje britanski Met ofis, izvesno je da će ovogodišnji El Ninjo doneti neuobičajenu suvu i hladnu zimu na severu Evrope, dok će zapadni i centralni deo SAD, kao i Južnu Ameriku zahvatiti talas obilnih padavina, pa se u Kaliforniji nakon višegodišnjih suša očekuju poplave. Jak uticaj ovog fenomena će se osetiti i na Atlantiku, gde se zbog toplijih okeana predviđa veći broj ciklona.

Kako je zbog klimatskih promena koje svakodnevno utiču na vremenske prilike, veoma teško i nezahvalno davati dugoročnu vremensku prognozu, meteorolozi se sve češće ograđuju. Prema sadašnjem stanju stvari, cikloni sa zapada će stizati i do nas, pa je pred nama toplija zima sa obimnim padavinama, pre svega kišom.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru