Holivudska muza - ekspert Pentagona

15 Dec 2013
599 pregleda

Kada najboljim studentima elitnog borbenog odreda američkog vojnog vazduhoplovstva inspiracija i van učionice postane mlada profesorka astrofizike - nastane Top Gun, kultni film iz 1986. godine.

Holivudska muza - ekspert Pentagona

Pre tri decenije, producenti Don Simpson i Džeri Brukhajmer upoznali su mladu profesorku Kristinu Foks (Christine Fox) koja je predavala u vazdušnoj bazi Miramar u San Dijegu. Tragajući za likom devojke koja bi trebalo da postane fascinacija mladih pilota u budućem blokbasteru, u lepoj profesorki matematike su našli sve ono što je lik Čarli (glumila je Keli Mekgilis) trebalo da simbolizuje.

U filmskoj obradi, Čarli je u školi TOPGUN ponela nadimak Legs (Noge), zbog karakterističnog lupkanja potpeticama niz hodnike pilotske akademije. To nije, pokazaće se, postao bitan biografski podatak u životu ove mlade žene.

U godinama koje su usledile filmska Čarli, Kristina Foks, odbranila je master iz primenjene matematike i postala priznati stručnjak za procenu uspešnosti odbrambenih vazdušnih misija širom sveta.

Zbog dugogodišnjeg iskustva i ekspertskih znanja iz oblasti naoružanja i odbrambene politike, predsednik Barak Obama je imenovao 2013. godine Kristinu Foks za zamenika vršioca dužnosti Sekretara odbrane SAD, što je najviši rang koji je jedna žena imala u istoriji američkog Ministarstva odbrane. Pre toga je radila kao direktorka Programa procene u Ministarstvu odbrane SAD-a, što je u ovom odeljenju bila jedna od najviših pozicija na kojima su mogli da se nađu civili.

U maju 2014. godine, podnela je ostavku i napustila Pentagon.

Film Top Gan, u režiji Tonija Skota, premijerno je prikazan 10. aprila 1986. godine. Postao je svetski hit, a glumca Toma Kruza je lansirao u zvezde. Snimljen je na vrhuncu hladnog rata i nosio je snažan patriotski naboj protkan ljubavnom pričom i nagoveštajima homoerotike, vrlo revolucionarne teme za film iz tog vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru