Heroj, Nelson Mandela

06 Dec 2013
487 pregleda

Revolucionarni vođa, državnik, političar i borac za ljudska prava Nelson Mandela (18.7.1918-5.12.2013), čijim je naporima okončan režim apartheida u Južnoj Africi, ostavio je u svojim radovima i izlaganjima malu zbirku mudrosti.

Heroj, Nelson Mandela

U želji da sačuvamo uspomenu na jednu od najznačajnijih ličnosti XX veka, u danima kada su zbog njegove smrti spuštene zastave na svim institucijama koje se bave pitanjima ljudskih prava u svetu, ostavljamo mali podsetnik na misli i ideje velikog Nelsona Mandele.

Naučio sam da hrabrost nije odsustvo straha, nego pobeda nad njim. Hrabar čovek nije onaj koji se ne plaši, nego onaj ko taj strah pokori.

Ne postoji jednostavan put do slobode bilo gde, i mnogi od nas će iznova i iznova morati da prolaze kroz doline senki smrti pre nego što stignu na planine svojih želja.

Dobar lider se uključuje u raspravu iskreno i temeljno, znajući da na kraju on i druga strana moraju postati bliži i tako biti jači. Tu ideju nemaš ako si arogantan, površan i neobavešten.

Ništa kao povratak na mesta koja ostaju nepromenjena ne daje jasniji uvid u to koliko ste se, i na koji način, vi sami promenili.

Sanjam o Africi koja živi u miru sa sobom. Od puteva koji vode ka tom cilju, dva se mogu nazvati - Dobrota i Oproštaj.

Samo slobodan čovek može da pregovara; zatvorenici nemaju tu mogućnost. Ne pravite razliku između vaše i moje slobode. Pojam delimične slobode ne postoji.

Tamo gde globalizacija znači, a obično znači, da će se bogati i moćni i dalje bogatiti na račun siromašnijih i slabijih, mi imamo obavezu da protestujemo u ime univerzalnih sloboda.

Napor koji je doneo oslobođenje u Južnoj Africi i osigurao potpuno oslobođenje Afrike, predstavlja čin iskupljenja za sve crnce sveta.

Siromaštvo nije slučajno. Isto kao robovlasništvo ili aparthejd stvoreno je od strane čoveka, i samo ga ljudski postupci mogu uništiti.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru