Hanuka- praznik svetlosti

09 Dec 2012
Autor Sehel
419 pregleda

Hanuka ili praznik svetlosti je praznik kojim Jevreji obeležavaju ponovno osvećenje Drugog Hrama. Naime, Judeja je bila osvojena i okupirana od strane Grka za vreme cara Antioha. Njihovu najveću svetinju Drugi Hram u Jerusalimu, Grci su pretvorili u hram posvećen bogu Zevsu i tako ga oskrnavili za Jevreje.

Hanuka- praznik svetlosti

Represije nad narodom su bile strašne, a pritisak da se Jevreji odreknu svoje vere, postao je nepodnošljiv. Grci su ih terali da jedu svinjetinu koja je u judaizmu zabranjena, terali su ih da se klanjaju statui Zevsa, što su Jevreji smatrali idolopoklonstvom, jednim od najvećih smrtnih grehova. Pored toga, stalne pljačke, silovanja i ubistva, stvarale su užasno nezadovoljstvo u narodu.

U jednom trenutku, nateran da se pokloni Zevsu, jevrejski sveštenik Matatijahu iz grada Modiin u blizini Jerusalima, otima mač grčkom vojniku i ubija ga. Priključuju mu se i sinovi, kao i ostali nezadovoljni članovi zajednice, beže u planine i smišljaju način kako da privuku što više pristalica, i na kraju da svrgnu omraženu grčku vlast. Pobunjenike je predvodio mladi sveštenikov sin Juda Makabi, a njegovi sledbenici su dobili naziv Makabejci. Pobuna Makabejaca bila je žestoka i iako malobrojniji, uspeli su da pobede Grke i povrate svoju najveću svetinju - Drugi jerusalimski hram.

Da bi hram koji je bio oskrnavljen, bio ponovno posvećen po jevrejskim zakonima, zahtevao je osmodnevno pročišćavanje svetiljkama sa maslinovim uljem. Međutim, razrušeni Jerusalim nakon takve strašne pobune Makabejaca, nije imao dovoljno maslinovog ulja za pročišćenje. Makabejci su, zajedno sa sveštenim licima, srušili statuu Zevsa, očistili hram i oprali ga maslinovim uljem. Sada je preostalo samo da ga pročiste svetlom upaljenih lampi, ali ulja nije bilo. Priča kaže da je ostalo tek malo ulja za lampu, možda za jedan dan, ali su sveštenici ipak upalili tu lampu, pomolili se i zamolili Boga da im blagoslovi svetlo da bi mogli da pročiste hram, i čudo se dogodilo - mala lampica koja je imala ulja samo za jedan dan, gorela je punih osam dana. U znak sećanja na pobunu Makabejaca i na povratak Hrama, Jevreji slave Hanuku - praznik svetlosti.

Danas Jevreji pale hanukiju, devetokratki svećnjak i svaki dan dodaju po jednu sveću više kao simbol osmodnevnog pročišćenja. Sveća koja se nalazi u sredini, koristi se za paljenje ostalih osam sveća. Svako veče u toku tih osam dana, služi se za stolom posebna vrsta krofni 'sufganiot' i latkes, jelo prženo na ulju. Deca se daruju svaki dan sitnim poklonima i obavezna je igra 'savivonom', vrsta čigre i dečijeg ruleta u hanuka novac, koji predstavljaju čokoladni dukati.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru